UDRUGA INOVATORA

U Hrvatskoj 85 posto inovacija iz "garaže", a u svijetu iz razvojnih institucija

Stručni skup održan je u sklopu projekta „Nikola Tesla Poduzetnički centar”, koji je počeo 1. ožujka ove godine, a završava 31. prosinca 2023.

Albert Gajšak u tvrtki CircuitMess

 Marko Miscevic/Cropix

Hrvatski inovacijski sustav temelji se na inovatorima - fizičkim osobama iz „garaže”, s više od 85 posto inovacija, a u svijetu više od 85 posto inovacija dolazi iz razvojno-istraživačkih institucija na razini akademske zajednice, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga.

Na početku skupa „Inovacije - garancija budućeg razvoja” predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije i transfer tehnologije Miljenko Šimpraga rekao je danas u Karlovcu da je 'Politika intelektualnog vlasništva' naziv dokumenta koji bi trebao biti podloga za izradu pravilnika kojim bi se jasno stimuliralo akademsko poduzetništvo i u skladu s time nagrađivali autori čije su inovacije spremne za komercijalizaciju i primjenu u gospodarstvu. Tako bi se gospodarskim subjektima omogućilo znatno povećanje njihove tržišne konkurentnosti, a time i dobiti.

Istaknuo je da se ne treba bojati primjene umjetne inteligencije i strojnog učenja jer oni u velikoj mjeri u razvojno-istraživačkim procesima mogu unaprijediti razvojne procese, a Hrvatska u tome ima potencijal, o čemu svjedoči i velik doprinos istraživačkih timova sa Strojarskog fakulteta i Fakulteta elektronike i računarstva.

Stručni skup održan je u sklopu projekta „Nikola Tesla Poduzetnički centar”, koji je počeo 1. ožujka ove godine, a završava 31. prosinca 2023.

Monika Cegur, voditeljica projekta čiji je glavni nositelj Karlovačka županija s partnerima Gradom Karlovcem, Poduzetničkom zonom „Korana” i Gimnazijom Karlovac, rekla je da je ukupna vrijednost projekta nešto više od 32 milijuna kuna, od čega je 23,176 milijuna nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu ITU mehanizama.

Vlasnik Tvornice turbina Karlovac Ivica Mikšić objasnio je bit svoje inovacije - Cargo pumpe za pretovar nafte iz tankera, koja se temelji na znatno smanjenim dimenzijama pumpe i mogućnosti njezina „ekspresnog servisiranja”. Za tu inovaciju bio je nagrađen 2003. godine.

Domagoj Boljar iz tvrtke "Miret" predstavio je prednosti inovativnih eko-tenisica, izrađenih od prirodnih materijala. Namjerava udesetorostručiti proizvodnju u godinu dana, a Marko Marković, ljubitelj satova, zaštitio je industrijski dizajn svojih ručnih satova s kućištima u obliku povijesne karlovačke Zvijezde.

Karlovačka inovatorsko-poduzetnička zvijezda, 22-godišnji Albert Gajšak, vlasnik tvrtke "CircuitMess", predstavio je svoj start-up put od ideje, koja sama po sebi, kako je rekao, ne vrijedi ništa, do njezina ostvarenja, primjene i komercijalizacije. Njegova poznata pametna igračka Batmobile dobila je vjetar u leđa ekskluzivnim ugovorom s holivudskom Warner Brothers kompanijom za distribuciju diljem svijeta.

Kako bi se zaštitio od moguće krađe intelektualnog vlasništva, Gajšak je rekao da je rješenje tog problema "u stalnom stvaranju novih inovacija", a drugi neka se bave onim što je za njega već prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2023 17:26