Top of the Funds

U HGK uručene godišnje nagrade za najbolje investicijske fondove u Hrvatskoj

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR Equity Fond

Hrvoje Krstulović

 Darko Tomas/Cropix

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) uručene su godišnje nagrade "Top of the Funds" za poslovne rezultate investicijskih fondova ostvarene u 2023. godini, a koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.

Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Raiffeisen Classic, dok je Allianz Short Term Bond najbolji kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a Allianz Portfolio u 2023. godini najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR Equity Fond kojim upravljam Eurizon Asset Management Croatia, najboljim konzervativnim mješovitim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom je proglašen HPB Bond Plus, a u kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je fond ZB Future 2040 društva ZB Invest. Eurizon Asset Management Croatia proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u 2023., izvijestili su u petak iz HGK.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja, na dan kada je rođen Abraham van Ketwich koji je prije 250 godina osnovao prvi investicijskih fond u svijetu pod nazivom „Zajednica je snaga“ i time postavio temelje fondovske industrije. U Hrvatskoj se ova manifestacija obilježava od 2015. godine kroz različite edukativno-informativne aktivnosti u organizaciji HGK i Udruženja, s ciljem približavanja investicijskih fondova građanima i povećanja financijske pismenosti u društvu.

Više od 247 tisuća građana ima udjele u fondovima

Ukupna neto imovina 108 UCITS fondova na kraju veljače 2024. iznosila je 2,4 milijarde eura ili 15,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema zadnjim raspoloživim podacima, u rujnu 2023. više od 247 tisuća građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a prosječno ulaganje građana iznosilo je 6.589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. broj građana koji ulažu u UCITS fondove bio je veći za 5 posto u odnosu na kraj 2022. godine, navode iz HGK.

"Investicijski fondovi snažno i dvojako doprinose tržištu kapitala omogućujući širokom krugu građana štednju na tržištu kapitala, sukladno osobnim sklonostima rizicima. S druge strane, ulažući tako prikupljenu imovinu u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje poduzećima te samoj državi. Želja nam je kroz širok spektar strategija fondova, koji su sve više orijentirani na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima građanima, učiniti tržište kapitala što pristupačnijim i atraktivnijim", kazao je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova na svečanosti dodjele nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21