SPLENDOR TEKSTIL

U gradiću u Hrvatskom zagorju šivaju 30.000 uniformi za njemačke vojnike

Ako Nijemci uoče makar i najmanju nepravilnost, pošiljku vraćaju. Sve mora biti savršeno
 Bruno Konjevic/Cropix

Što treba modernom vojniku? Najsuvremenije oružje, dakako, ali i nešto više. Treba mu odjeća koja će ga štititi od izrazito niskih temperatura i pružati mu komfor pri velikim vrućinama. Treba mu prepoznatljiva uniforma, krojena od najkvalitetnijih materijala, kojom će odskakati od drugih. Uniforma mora biti vodonepropusna jer će se vojnik često naći u kišnim uvjetima, a mora biti i lagana i paropropusna jer višesatna aktivnost može dovesti do obilnog znojenja, pa će, ako nema dobru uniformu, završiti mokar kao miš što će utjecati na koncentraciju, preciznost i sposobnost obavljanja zadataka.

To su samo neke od stvari na koje treba misliti hrvatska tvrtka Splendor tekstil.

Iako koronakrize još traje i brojna su poduzeća primorana zatvoriti svoja vrata ili otpustiti dio radnika, u Splendoru su ponosni na svoje uspjehe. Radnike nisu otpuštali, a iako je tekstilna industrija u Hrvatskoj na niskim granama, uspjeli su sačuvati poslovanje.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Tako su potpisali ugovor s Vojskom Savezne Republike Njemačke te će u tri godine isporučiti čak 30.000 komada uniformi, prije svega jakni i posebno dizajniranih hlača s njemačkim vojnim šarama, krojenih od materijala iznimno visoke kvalitete Gore-Tex.

Rigorozne provjere

Posjetili smo ih u Klanjcu, gradiću u Hrvatskom zagorju, gdje je pogon u kojem četrdesetak ljudi neumorno sjedi za šivaćim strojevima. Brinu se za svaki detalj. Bitan je ovaj i onaj šav, križni je naročito zahtjevan jer voda bi tu mogla pronaći svoj put, a nitko to ne želi. Na policama su poslagani deseci hlača, upravo se dovršila jedna tranša. Radnice nemaju vremena za razgovor, zaokupljene su proizvodnjom, a iz njihovih vrijednih ruku izlaze hlače koje se slažu na paletu. Ljubazno nam se nasmiješe, ali ruke se ne miču sa strojeva. Uzorci prethodno prolaze rigorozne provjere, nakon čega se pakiraju i čekaju kamione špediterske kompanije koji će ih naposljetku odvesti do krajnjeg odredišta u Njemačkoj, gdje će ih obući neki njemački vojnici i otići tko zna kuda u svijet u sklopu raznih NATO-ovih mirovnih misija.

Širokog osmijeha dočekuje nas Suzana Perčić, voditeljica razvoja ove uspješne tvrtke, u pratnji sina Luke, koji se u ovom obiteljskom biznisu prihvatio uloge voditelja prodaje.

image
Suzana Perčić, voditeljica razvoja i Luka Perčić, voditelj prodaje
Bruno Konjevic/Cropix

Jednostavna filozofija

Odmah nam objašnjava kako je tvrtka na tržištu već dvadeset godina. Bave se proizvodnjom zaštitne odjeće i opreme, a u svemu prate najsuvremenije europske i svjetske standarde. Baš zato, kaže, njemački partner izabrao ih je kao kooperante u zahtjevnom poslu proizvodnje uniformi za njemačku vojsku. Vrijednost ugovora poslovna je, ali i vojna tajna, no Perčić nam otkriva kako je posao dovoljno vrijedan da tvrtka preživi i napreduje u vrijeme pandemije.

- Naša je filozofija jednostavna, želimo svakom kupcu omogućiti ono što mu je potrebno. Nisu iste potrebe planinara koji je malo šetao šumom, novinara koji izvještava s terena pa mu treba zaštita od kiše ili snijega ili vojnika koji satima, a ponekad i danima boravi u ekstremnim uvjetima hladnoće, vlage ili vrućine. Na sve to moramo misliti i zato sa svojim klijentima najprije razgovaramo o tome kakve su njihove specifične potrebe. Primjerice, radimo i za Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje moramo dobro razmisliti koje su potrebe policajca koji osam do deset sati svaki dan provodi na terenu. Šivamo i uniforme za Specijalnu jedinicu policije. Svaki klijent je drugačiji - govori nam Suzana Perčić.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Otkriva da tvrtka W.L. Gore& Associates, vlasnik globalno poznatog brenda Gore-Tex, rigorozno kontrolira kvalitetu svakog proizvoda. Jakne i hlače moraju proći različite testove, između ostalog i "kišni toranj", u kojem se pomoću najsuvremenijih uređaja simuliraju ekstremni vremenski uvjeti te se ispituje jesu li doista vodonepropusne. No, njemačke vojne uniforme još su zahtjevniji zadatak. Poznati su njemačka predanost detaljima, perfekcionizam i disciplina, a sve to očituje se i kada je u pitanju kupnja uniformi iz Klanjca.

image
Bruno Konjevic/Cropix

- Bez obzira na naše sustave provjere kvalitete, Nijemci provode svoje provjere. Kap vode ne smije proći kroz šavove. Kada im isporučimo pošiljku, uzet će nasumično nekoliko uzoraka. Ako uoče makar i najmanju nepravilnost, pošiljku vraćaju. Dakle, sve mora biti savršeno - govori nam Suzana Perčić.

Bogato iskustvo

Dodaje kako je Splendor tekstil jedna od samo tri europske tvornice koja je ušla u razvojne programe i projekte funkcionalne profesionalne odjeće tvrtke Gore, što dokazuje da su se kvalitetom iskazali na tom teškom tržištu.

Iako im je hrvatsko tržište prioritetno, imaju bogato međunarodno iskustvo. Šivali su za bugarsku policiju, ali i za engleske policijske snage, a njihove proizvode možete vidjeti na službenicima hrvatske Carine, Pošte, policije...

image
Bruno Konjevic/Cropix

- Imamo mnogo znanja i volje. Danas zapošljavamo sedamdesetak ljudi, ali mogli bismo i više kada bismo radili u dvije smjene. Vremena su teška. Tekstilna industrija odavno je krahirala i kreće se prema Istoku. Prije toga su bile Rumunjska i Bugarska, a onda Moldavija i Gruzija. Sretni smo i zadovoljni što smo pronašli model opstanka. Kvaliteta je naša najveća prednost. Osim šivača i administrativnog osoblja, imamo vrsne stručnjake s područja tekstilne tehnologije posvećene isključivo dizajnu i konstrukciji, što nam je vrlo važno. Imamo na raspolaganju i visoku tehnologiju, printere i plotere koji nam omogućavaju da se zamisli klijenta pretvore u stvarnost. Sve u svemu, možemo reći da proizvodimo vrhunsku odjeću koja je potrebna onima koji rade u svim vremenskim uvjetima - govori nam Perčić.

Ekstremni uvjeti

Pa, uzmimo jedan primjer. Činjenica je da se vatrogasci u svojem poslu suočavaju s vatrom. Kako bi izbjegli teške opekotine, važno je da na sebi imaju kvalitetnu zaštitnu opremu. No, tu su i djelatnici elektroprivrede, koji se također često suočavaju s teškim situacijama i ekstremnim uvjetima. Jakne koje se proizvode ovdje, u malom zagorskom gradu, imaju sposobnost sačuvati korisnika od temperatura koje dosežu čak i do 50.000 Celzijevih stupnjeva. Suzana Perčić to nam govori dok nam pokazuje fotografije jakni koje su bile izložene izravnom plamenu, a pritom su štetu pretrpjele samo s vanjske strane. Unutarnja je neoštećena, odnosno neoštećeno je i tijelo električara izloženog bljesku tzv. električnog luka. Vanjski će sloj izgorjeti i, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, sam će se ugasiti, kažu u Splendor tekstilu.

image
Zeljko Puhovski/cropix

'Imamo tehnologiju i znanje da napravimo dovoljno maski za hrvatsku, ali i za izvoz'

Splendor tekstil je prošle godine na hrvatsko tržište izbio i kao pionir u proizvodnji najkvalitetnije medicinske opreme. Riječ je o najtraženijom proizvodu u vrijeme pandemije novog koronavirusa - medicinskim odnosno kirurškim maskama za lice, koje su danas dio naše svakodnevice. Prepoznali su tržišnu priliku te su otvorili novi pogon u Sesvetskom Kraljevcu nadomak Zagreba. Vjerni čitatelji Jutarnjeg lista imali su ih prilike isprobati jer smo ih u desecima tisuća komada podijelili uz naše novine.

- Shvatili smo da u Hrvatskoj postoji potražnja za takvim proizvodima. Maski nije bilo nigdje. Hrvatsku su preplavili proizvodi slabije kvalitete iz inozemstva. Pamučne maske, koje su se pojavile, s medicinske su strane sasvim besmislene jer ne štite ni od čega. Kako kirurške maške štite od bakterija, no ne i od mnogo manjih virusa, prepoznali smo potrebu za razvojem antivirusnih maski. Jer, koronavirus je virus, je li tako - smije se Perčić.

Stoga su dizajnirali posebne četveroslojne maske od polipropilena i nanofiltera koje su visokoučinkovite i u zaštiti od virusa.

Kako nam kaže, mjesečno mogu proizvesti i više od četiri milijuna takvih specifičnih maski, ali zasad nema potrebe jer je tržište i dalje preplavljeno proizvodima drugih kompanija. No, ističu, to je trenutačno jedina maska proizvedena u Hrvatskoj koja ima učinkovitost protiv virusa, a uz dobro održavanje (upotreba čistim rukama, držanje samo za gumice te pažljiva pozornost gdje se ostavlja) maska se može koristiti i do dva dana zaredom. Maske su tako postale velik dio poslovanja ove tvrtke, ali ne i najvažniji. Naime, nastavljaju se baviti onime po čemu su već godinama poznati u sigurnosnim institucijama diljem svijeta - zaštitnom odjećom i opremom.

- Ne znamo kako će se ova pandemija odviti. Proizvodit ćemo kvalitetne kirurške maske dok god za tim bude postojala potreba. Imamo tehnologiju, znanje i mogućnost da proizvedemo dovoljno maski za hrvatske potrebe, ali i za izvoz. No, kvalitetna zaštitna odjeća ono je po čemu smo prepoznatljivi - govore nam u Klanjcu.

Hrvatsko je gospodarstvo u velikim problemima. Pandemija je zatvorila nebrojene obrte, mala i velika trgovačka društva. Bili smo, stoga, uistinu ugodno iznenađeni što na samo sat vremena vožnje od Zagreba postoji kompanija koja je uspjela ne samo preživjeti ova teška vremena, nego i u njima ostvariti uspjeh. Pritom, što je cijeloj kompaniji najvažnije, partner su za GoreTex, jedan od najkvalitetnijih proizvođača tekstila na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:53