Anketa

U finale Digi Awarda ušlo je deset kandidata. Tko je zaslužio titulu pobjednika?

Finalisti natječaja Student Digi Award 2024.

 Cropix

U finale Student Digi Awarda, natječaja za najbolje mlade inovatore koji petu godinu organizira Jutarnji list, probilo se deset najboljih timova. Sada je vrijeme za izaberite onaj za kojeg smatrate da je zaslužio titulu pobjednika.

David Copak želi stvoriti kolica koja će osobama s invaliditetom omogućiti uživanje u ljepotama prirode i nacionalnih parkova, što im sada nije dostupno. Luka Ivanić učenicima kroz VR lektiru želi pružiti atmosferu književnih djela. Vanesa Kereš, Lea Ivičin i Tena Horvat mjesto u finalu zaslužile su zbog aplikacije koja će slijepim i slabovidnim osobama biti prozor u svijet. Filip Kuzminski je stvorio sustav za razvrstavanje otpada u kojem koristi umjetnu inteligenciju. Andrej Penić i Josip Lukešić stoje iza ideje pametnih vrtova. Anđela Brekalo, Luki Crnogorac i Andrej Mičić žele povezati dvije ranjive skupine koje će si međusobno pomagati - studente i starije građane. Prošlogodišnji pobjednik Branimir Budija ove je godine udružio snage s Nikom Vrgočem kako bi stvorili unaprijeđena robotizirana invalidska kolica. Stjepan Dolić i Jakov Kukin odlučili su napraviti solarnu ćeliju od perovskita kako se tijekom njihove proizvodnje ne bi uništavala priroda. Karlo Džafić je stvorio robot za poliranje brodica. Srednjoškolci Nirmal Karl Hadžić i Lovro Dundović osmislili su pametne vaze koje se brinu da biljke ne ostanu žedne i ne uvenu.

Više o svakom startupu možete pročitati klikom na poveznice, a glasati za svog favorita u anketi koja se nalazi na kraju teksta.

Jutarnji list natječaj Student Digi Award organizira petu godinu zaredom. Projektom se mladi koji imaju dobre ideje i žele stvoriti nešto svoje žele podržati dok su još u učeničkim i studentskim klupama. Tražila su se najbolja rješenja u području digitalne transformacije, robotike, pametnih gradova (smart city), pametnih sela (smart villages) te primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Naše su napore prepoznale osnovne i srednje škole te fakulteti i više škole iz cijele Hrvatske. U protekle četiri godine prijavilo se ukupno više od 300 učenika i studenata, a izabrano je 40 finalista koji su se istaknuli po svojim inovativnim i kreativnim idejama.

Ove se godine na natječaj prijavio 31 tim. U žiriju koji je izabrao deset finalista bili su direktor Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) Frane Šesnić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija UNIPU Valter Boljunčić, voditelj laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju pri Tehničkom fakultetu u Puli Sven Maričić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, novinar i urednik Jutarnjeg lista zadužen za teme iz digitalne industrije Ilija Matanović, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za međunarodnu suradnju Goran Škvarč i direktorica marketinga Telemacha Hrvatska Ana Miličević.

Ukupni pobjednik bit će proglašen na digitalnoj konferenciji i dodjeli nagrada Digi Awards 2024. koja će se održati 28. svibnja u zagrebačkom Sveučilištu Algebra. Najbolji projekt dobiva nagradu u iznosu od 6600 eura, a ovisno o odluci žirija ona se može podijeliti i na tri najbolja projekta.

U sklopu konferencije održat će se i panel "Budućnost mladih digitalnih inovatora i kako velike kompanije traže i kreiraju inovacije u svojem digitalnom poslovanju". Panel istražuje ulogu mladih digitalnih inovatora u oblikovanju budućnosti tehnologije i poslovanja. Diskusija će se fokusirati na to kako velike kompanije pronalaze, podržavaju i integriraju inovativne ideje mladih talenata u svoje digitalne strategije i poslovne modele. U njoj će sudjelovati predstavnici velikih kompanija koji vode odjele za inovacije i digitalnu transformaciju te mladi inovatori i dobitnici nagrada poput Student Digi Awards.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:23