Laureati prestižnog natjecanja

U Čakovcu se najbolje živi, Samobor je najbolji za biznis, Šibenik za edukaciju

Završnom dodjelom nagrada okončan ovogodišnji izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos
Dodjela priznanja
 Goran Mehkek/Cropix

Trijumf Čakovca u izboru za najbolji veliki grad u kvaliteti života, izbor Virovitice za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova i pobjeda Samobora u jakoj konkurenciji izbora najboljeg velikog grada za gospodarstvo, najprestižnije su odluke žirija Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u ovogodišnjem izboru za najbolji grad što je jučer okončan dodjelom nagrada na skupu u zagrebačkom hotelu 'Hilton Garden Inn'.

- Kada smo prije tri godine pokrenuli projekt najbolji grad znali smo da je ideja praćenja, ocjenivanja i rangiranja gradova izuzetno osjetljiva problematika – kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvarajući završni skup ovogodišnjeg izbora najboljih gradova. U prvom redu, naglasio je Ogurlić, nije bilo jednostavno postaviti održivu metodologiju izbora najboljih gradova, a u konačnici moralo se osigurati neutralnost ocjenjivanja u odnosu na političke i poslovne utjecaje.

image
Goran Mehkek/CROPIX

Od ove godine prvi put u izbor najboljih radova uključena je dodjela nagrade najboljim EU projektima s ciljem, kako se čulo na proglašenju, pod svjetlo javnosti stavljeni su brojni europski projekti koji su primjeri kako se nabolje mijenja kvaliteta života u gradovima i županijama.

- Izbor najboljih gradova i EU projekata poticaj je svima koji koriste novac iz Europske unije da nastave i dalje s tom praksom, a onima koji u tome dosada nisu bili tako uspješni, da se upoznaju s dobrim primjerima kako bi mogli razvijati projekte na korist svojoj zajednici – poručila je sudionicima skupa ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

image
Nataša Tramišak
Goran Mehkek/CROPIX

Osvrnuvši se na proračunsko razdoblje EU na izmaku koje je pak startalo 2014., ministrica Tramišak navela je kako vrijednost ugovorenih projekata iznosi 85 milijardi kuna što je, istaknula je, 104 posto odobrenih sredstava EU jer je našoj državi stavljeno na raspolaganje 10,7 milijardi eura. Osvrnuvši se na novu financijsku omotnicu EU namijenjenu Hrvatskoj od 22 milijarde eura, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova najavila je da će prvi pozivi za korištenje novca iz nove omotnice biti upućeni početkom iduće godine.

image
Željko Turk
Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Udruge gradova Hrvatske i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk pozdravio je u obraćanju sudionicima skupa uvrštenje najboljih EU projekata u izbor najboljih gradova, skrenuvši pozornost na ulogu jedinica lokalne samouprave u privlačenju novca u budućem proračunskom razdoblju Europske unije u kojem je Hrvatskoj otvoren udio od 22 milijarde eura.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk označio je izbor najboljih gradova i EU projekata dijelom sveopće inicijative da se ponuđeni novac iz fondova Europske unije iskoristi za dobrobit građana.

- Zajedno s uspješnim povlačenjem novca iz EU fondova ide regionalni, uravnoteženi razvoj svih dijelova Hrvatske, što nam je svima želja i cilj – napomenuo je Pauk.

image
Goran Pauk
Goran Mehkek/CROPIX

I ove godine naslove najboljih gradova u ovome izboru ponijelo je deset gradova u četiri konkurencije (kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija, EU fondovi), pri čemu je nagrada za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fonda bil samo jedna, dok su u ostale tri konkurencije birani najbolji među velikim, srednjim i malim gradovima.

Dok je Čakovec najbolji veliki grad po kvaliteti života, najbolji srednji grad u toj kategoriji je Rovinj, dok je Krk trijumfirao među malim gradovima. Uz Samobor, koji je najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstvo, najbolji u ovoj kategoriji su i Sveta Nedelja (srednji grad) i Hvar među malim gradovima.

image
Zlatko Komadina, Ana Hanžeković, Goran Ogurlić
Goran Mehkek/CROPIX

Šibenik je najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanje i demografija, Labin je najbolji srednji grad u ovoj kategoriji, a Cres je pobjednik u konkurenciji malih gradova, čiji je zamjenik gradonačelnik Marin Gregorović preuzeo nagradu iz ruku predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković.

Završna dodjela nagrada ovogodišnjeg izbora najboljih gradova okončana je proglašenjem pobjednika u konkurenciji EU projekata u četiri kategorije U prvoj pod nazivom Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Newlight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt 'Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana' Primorsko-goranske županije. Projekt 'Budi STEMpatičan! Virovitičko-podravske županije' proglašen je za najbolji EU projekt u konkurenciji 'Doprinos znanosti i inovacijama', dok je u kategoriji 'Doprinos poduzetništvu' trijumfirao projekt 'Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije' Splitsko-dalmatinske županije.

image
Dodjela priznanja
Goran Mehkek/Cropix

U posebnoj kategoriji izbora najboljih EU projekata u kojoj čitatelji Jutarnjeg lista biraju najboljeg, oko 8000 glasova dobio je pobjednički projekt 'Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora 'PISMO-Novska'' Sisačko-moslavačke županije.

Na javni poziv organizatora izbora najboljih EU projekata stiglo je 20 projekata, a glasovalo je oko 25 tisuća čitatelja. Na skupu u 'Hiltonu' najavljeno je da će izbor najboljih gradova i EU projekata doživjeti novo izdanje i nagodinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:05