Tvornica kompanije Airbus
 Regis Duvignau / REUTERS
Poslovna zona Jakovlje

U blizini Zagreba proizvodit će se dijelovi za zrakoplove Airbusa, Boeinga, Bombardiera...

Austrijska aeronautička tvrtka u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione
Piše: Novac.hrObjavljeno: 29. svibanj 2019. 12:47

U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce...

Kako piše Večernji list, austrijska aeronautička tvrtka FACC objavila je da u okolici Zagreba – u poduzetničkoj zoni Jakovlje – počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione. Investicija je vrijedna 33 milijuna eura i otvorit će 600 radnih mjesta. Zemljište je već kupljeno, sada traje ishodovanje dozvola te početak gradnje. Pogon bi trebao biti završen do kraja 2020., a proizvodnja u tvornici započeti 2021. godine. Potvrdio je to i šef austrijske tvrtke Robert Machtlinger kazavši kako FACC želi rasti i biti brži od tržišta te da im je namjera raditi na jačanju stručnosti svojih djelatnika.

– Zagreb nam upravo to nudi jer ima visokokvalificiranu radnu snagu – dodao je.


Tvrtka je birala između raznih lokacija u središnjoj i istočnoj Europi i na kraju je prevagnula ona nadomak Zagreba. Već je potpisan kupoprodajni ugovor te je austrijska tvrtka postala vlasnica zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje ukupne površine 130 tisuća četvornih metara.

Danas se u Banskim dvorima održava sastanak na kojem će predsjednik uprave FACC AGi s predsjednikom uprave AVIC Cabin Systems Co. Limited iz Kine, tvrtke u čijem je vlasništvu 55,5 posto austrijske tvrtke, razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i državnim tajnikom Zdenkom Lucićem o realizaciji projekta.
 Projekt trenutačno kreće u fazu projektiranja i ishođenja dozvola. Planirano je da građevinski radovi na gradnji tvornice budu gotovi do prosinca 2020. godine, a proizvodnja počne najkasnije u travnju 2021.

Linker
17. listopad 2020 00:16