RADOVI POČINJU USKORO

U Bjelovaru ozbiljno kreću, ideja je uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu: Na dubini od 1500 metara...

Cilj je da Bjelovar u idućih deset godina postane energetski samodostatan i neovisan grad

Opća bolnica Bjelovar

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska tvrtka Crosco na javnom natječaju dobila je izradu istražne geotermalne bušotine Korenovo GT-1 vrijednu 3,5 milijuna eura bez PDV-a, a radovi bi trebali početi tijekom sljedećeg mjeseca, objavio je u srijedu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na društvenim mrežama.

Hrebak očekuje da će se na dubini od 1500 metara pronaći voda topline 70 do 80 stupnjeva Celziusa, kojom bi se trebala grijati buduća poslovna zona Veliko Korenovo koja je u fazi projektiranja.

"Ovim pilot projektom ‘district heatinga‘ želimo uvesti sustav grijanja na geotermalnu vodu. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1500 metara, temperature 70-80 C° kojom planiramo grijati poduzetničku zonu Veliko Korenovo. Očekujemo još pet do šest takvih geotermalnih bušotina na području cijelog našeg grada, kako bismo mogli grijati stambene objekte i javne institucije", rekao je Hrebak.

Kaže kako je cilj da Bjelovar u idućih deset godina postane energetski samodostatan i neovisan grad.

Završetak radova na istražnoj geotermalnoj bušotini Korenovo GT-1 planiran je za rano proljeće iduće godine.

Što se financijske konstrukcije tiče, oko 1,3 milijuna eura osigurale su Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura planiran je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400 tisuća eura osigura iz izvanproračunskih izvora.

Prvi natječaj za izradu istražne geotermalne bušotine Terme Bjelovar raspisale su u veljači ove godine. Na natječaj se javila španjolska tvrtka IPM, no natječaj je poništen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:39