Sve više tužbi

U 2018. prijavljeno 50 posto više tužbi za seksualno zlostavljanje na radnom mjestu

Od početka #MeToo pokreta prijavljeno je 12% više slučajeva, a ove je godine pokrenuta čak 41 tužba
Ilustracija, intervju za posao
 Profimedia, Alamy

U jeku #MeToo pokreta, ove se godine broj prijava seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu povećao više od 12 posto, piše CNN.

Američka Agencija za jednakost pri zapošljavanju (Equal Employment Opportunity Commission, EEOC) samo je u 2018. pokrenula 41 tužbu za seksualno uznemiravanje, što je rast od čak 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Veoma sam ponosna na osoblje EEOC-a koje naporno radi na tome da bude jasno da uznemiravanje na radnom mjestu nije samo nezakonito, već je i neprihvatljivo – izjavila je Victoria Lipnic, predsjednica agencije.

Da podsjetimo, #MeToo pokret eksplodirao je nakon što su New York Times i New Yorker objavili optužbe za silovanje, napad i ostale oblike seksualnog zlostavljanja protiv holivudskog redatelja Harveya Weinsteina. Odonda su žene diljem svijeta priznale da su ih muškarci na visokim pozicijama seksualno zlostavljali, a kako su te vijesti dominirale naslovnicama svjetskih medija, sve je više žena tražilo pomoć EEOC-a. Samo se posjet internetskoj stranici agencije u posljednjoj godini više nego udvostručio.

Ipak, broj prijava je i dalje premalen budući da, prema EEOC-ovom izvješću, više od 70 posto zlostavljanih osoba nikad ne prijavi svog poslodavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:57