Budite na oprezu

Tvrtkama stigla uplatnica za upis u eRegistar, knjigovođe: Ne nasjedajte, nije obavezno!

Dosta skupa usluga, posebno jer obrtnici na raspolaganju imaju besplatan obrtni registar
 CROPIX

Obrtnik Ljubomir Vujaklija imao je puno sreće prošloga tjedna kad je, u moru uplatnica i nameta koje je kao mali poduzetnik dužan plaćati, prepoznao onu jednu kojoj tamo nije bilo mjesto.

Piše na vrhu “eRegistar.hr”, Elektronički registar gospodarstvenika, potom je naveden poziv na broj, opis predmeta, a u privitku uplatnica na nešto malo manje od 300 kuna.

“Ma kakva je ovo glupost?” povikao Vujaklija pa stao čitati sitno ispisani list papira namijenjen obrtu za taksi prijevoz njegova sina, s kojim dijeli knjigovodstvo.

A u nastavku lijepo stoji da obrt ima sedam dana za uplatu povlaštene naknade za upis u elektronički registar u iznosu od 295 kuna, nakon čega će ta naknada biti čak dvostruko veća, a sve fino potkrijepljeno člancima i stavcima nekakvih općih uvjeta, vrlo vjerojatno tvrtke koja im je i poslala uplatnicu.

Riječ je o tvrtki pod nazivom Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o., registriranoj na adresi Savska cesta 32, u Hoto business toweru, s osnivačem Igorom Filipovićem iz Drežnika koji je ujedno i jedini ovlašteni za zastupanje.

Vujaklija se nije dao smesti pa odmah uplatnicu i dopis poslao svojoj knjigovotkinji koja mu se ubrzo javila.

Privatni biznis

“Nikad u svojem životu nisam nešto tako vidjela. U svakom slučaju - ne plaćajte”, glasio je savjet, kojeg se obrtnik slijepo pridržao.

I napravio dobro.

Riječ je o samo jednoj u nizu kompanija koje hrvatskim obrtnicima i pravnim subjektima - a kojih na raspolaganju ima više od 300 tisuća - šalju ponude za upis u neobvezne poslovne registre, mjesta gdje ih kasnije mogu pronaći zainteresirani partneri, nove mušterije, privatne osobe koje trebaju kakvu uslugu.

Dosta skupa usluga, posebno za obrtnike koji na raspolaganju imaju besplatan obrtni registar Hrvatske obrtničke komore te vrlo efikasne internetske pretraživače - kao i društvene mreže na kojima dosta dobro i uglavnom jeftinije mogu vrlo efikasno oglašavati svoje usluge.

Dopis Dora poslovnog savjetovanja pritom je napisan dosta prefrigano: počinje rečenicom kako se “Upis u Elektronički registar gospodarstvenika provodi sukladno Općim uvjetima”, čime cijela stvar djeluje kao obvezna, a tek se na kraju teksta navodi kako ona zapravo nije obvezujuća, odnosno da neučlanjivanje nema nikakvih posljedica - ako je obrtnik do tog dijela uopće došao.

Opći uvjeti kompanije

Cijeli tekst argumentiran je nekakvim člancima i stavcima koji podsjećaju na zakonske - ali zapravo je riječ o člancima Općih uvjeta te kompanije, a potom se dosta apokaliptično navodi kako povlaštena cijena od 295 kuna vrijedi samo sedam dana, nakon čega ona skače na 590 kuna.

Nejasno je pritom kakvu točno vrstu usluge obrtnik dobiva za taj novac niti zašto bi mu upis u bilo kakav poslovni registar bio od koristi u poslovanju.

Nakon što se obrtnik Vujaklija javio Jutarnjem listu, mi smo pokušali stupiti u kontakt s navedenom tvrtkom Dora Savjetovanje, no na službenom broju telefona dobili smo automat koji nudi nekoliko vrsta usluga.

Jedna od njih je i razgovor s agentom, ali za to je pak potrebno nazvati novi broj telefona koji počinje s 060 te koji ima zanimljivu cijenu: 6,98 kuna po minuti s PDV-om s fiksnog te čak 8,41 kunu po minuti ako se poziv upućuje s mobitela.

Prije nego što je osnivačem tvrtke postao stanoviti Igor Filipović, j.d.o.o. pod istim nazivom zapravo je osnovala Dora Rožić, ali se potom povukla iz tog posla.

Tvrtka je osnovana 2017. godine, a registrirana je za cijelu silu poslova - od web dizajna, preko popravaka računalne opreme, prijevoza tereta, usluga s posebnom tarifom sve do poslovanja nekretninama i usluživanja jela i pića.

Obavezan je samo Obrtni registar, ali privatnih je sve više

U Hrvatskoj obrtničkoj komori upoznati su s praksom pojedinih kompanija koje obrtnicima nude upise u komercijalne registre, ali napominju da je jedini obvezni Obrtni registar pri HOK-u, u koji se obrti upisuju pri registraciji. Obavijesti o tome, napominju, redovito dostavljaju svakom novoupisanom obrtniku te periodično i na svojim mrežnim stranicama.

Pored toga, dostavili su nam i popis zasad poznatih tvrtki koje se bave ovakvim ponudama. Od domaćih, to su PoslovniRegistar.hr kojim upravlja tvrtka Poslovno upravljanje te eRegistar tvrtke Dora poslovno savjetovanje. Od stranih kompanija, sa sličnim su ponudama zasad zamijećene kompanije European Business Number, European City Guide iz Španjolske, Construct DaTa Verlag AG iz Austrije, Intercable Verlag iz Švicarske, Euco Dana iz Švicarske te Novachannel iz Švicarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2022 21:26