Manji računi

Tvrtkama ‘oprošteno‘ 104 milijuna eura naknada

Smanjenje naknada varirat će ovisno o tome u koji od tri energetska razreda ulazi potrošač

Davor Filipović

 CROPIX

Od 17. ožujka ove godine tvrtke s godišnjom potrošnjom električne energije većom od 500 megavata mogu podnijeti zahtjev Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) za smanjenje naknade koju u računima za struju plaćaju u korist razvoja obnovljivih izvora energije. Riječ je o provedbi Vladine uredbe o umanjenju naknade za OIE koja je donesena u sklopu njenog najnovijeg Energetskog paketa pomoći građanima i gospodarstvu.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je program potpora koji je odobrila i Europska komisija, temeljem kojeg će za više od 200 poduzetnika biti omogućeno umanjeno plaćanje naknade za obnovljive izvore energije u iznosu od 104 milijuna eura. Ovo je jedna od mnogih mjera kojima se štiti konkurentnost EU i ujedno podržava zelena tranzicija. Na takav način pomažemo i domaće gospodarstvo - izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prilikom donošenja uredbe.

Prihvatljivi sektori

Uz veličinu godišnje potrošnje od najmanje 500 megavata električne energije, drugi ključni uvjet tvrtkama za pristup smanjenju naknade za OIE je da posluju u jednome od sektora koji su u uredbi Vlade označeni prihvatljivima za dodjelu te vrste potpore. Prema istome izvoru, prihvatljive su, među ostalim, tvrtke iz proizvodnje plastike, gume, tekstila, farmaceutskih proizvoda, stakla, keramike, umjetnih gnojiva, električne opreme i prehrambenih proizvoda.

Tri razreda

Naknadu za "obnovljivce", podsjetimo, plaćaju sva kućanstva i svi poduzetnici u iznosu od 0,013936 eura za kilovatsat potrošnje. Nakon što je 2020., zbog koronakrize, omogućila smanjenje naknade za OIE tvrtkama s godišnjom potrošnjom većom od 1000 megavata, Vlada je sada odlučila "prepoloviti" ključni kriterij za smanjenje te naknade. Pritom je odaslala poruku da smanjenje naknada neće ugroziti "podmirenje troškova za učinkovito provođenje sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije".

Prema toj Vladinoj uredbi, smanjenje naknada varirat će ovisno o tome u koji od tri energetska razreda ulazi potrošač. Raspon smanjenja je od 40 posto za prvi razred uz naknadu od 0,008362 eura za kilovatsat, preko smanjenja od 60 posto za drugi uz naknadu od 0,005574 eura, do maksimalnog popusta od 75 posto za treći razred uz naknadu od 0,003484 eura za kilovatsat. Ministarstvo je najavilo da će tvrtkama koje su već podnijele zahtjeve za smanjenje naknade za OIE po prethodnoj uredbi refundirati eventualnu razliku između obveze po staroj i novoj uredbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:32