Izmjena zakona

Tvrtkama koje ulože u robotizaciju poslovanja manji porez na dobit

Ljubo Jurčić smatra da su očekivanja od izmjena prevelika jer je hrvatska industrija u lošem stanju i zakonske izmjene tu ne mogu puno pomoći
Ilustracija
 Berislava Picek / CROPIX

Tvrtka koja uloži novac u automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju moći će dobiti državne poticaje. Ključna je to novost izmjena Zakona o poticanju ulaganja, koje je Ministarstvo gospodarstva poslalo u javnu raspravu, a na snagu bi trebale stupiti nakon što ih usvoji Sabor.

Cilj je potpora za modernizaciju poslovnih procesa, kako se službeno zove nova mjera, podići tehnološku opremljenost hrvatskoga gospodarstva. Krajnji je cilj razvoj “industrije 4.0”, u čemu Hrvatska opasno kaska za drugima u EU, što bi trebalo dovesti i do razvoja proizvoda i usluga veće dodane vrijednosti, jačanja konkurentnosti hrvatskih tvrtki, ističu u Ministarstvu gospodarstva.

Nova mjera

Nova je mjera, inače, namijenjena tvrtkama koje posluju u proizvodno-prerađivačkom sektoru. One tvrtke koje porade na robotizaciji i automatizaciji, stoji u nacrtu zakona, a čija je vrijednost ulaganja u te svrhe barem pola milijuna eura, ostvarivat će pravo na značajno umanjenje stope poreza na dobit. Preciznije, za ulaganja u nove tehnologije u vrijednosti od 500.000 do milijun eura korisniku potpore stopa poreza na dobit smanjuje se upola u razdoblju od deset godina. Ulaganja u nove tehnologije u rasponu od milijun do 3 milijuna eura država će nagraditi smanjenjem stope poreza na dobit od 75 posto tijekom desetogodišnjeg razdoblja, a ulaganja veća od 3 milijuna eura korisniku potpore donijet će oslobađanje od plaćanja poreza na dobit tijekom deset godina. Od korisnika nove mjere, pojašnjavaju u Ministarstvu, neće se tražiti da povećaju broj zaposlenih.

Ostali poticaji iz sadašnjeg Zakona o poticanju ulaganja ostaju na snazi. No, država za poduzetnike nije pripremila samo mrkvu nego i batinu. Naime, tvrtke će morati poraditi na povećanju produktivnosti, pa će tako razina produktivnosti po zaposlenom nakon isteka trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja morati porasti barem za 15 posto u odnosu na razinu produktivnosti koja je u tvrtki postojala godinu dana prije prijave projekta ulaganja. Poduzetnici s kojima smo jučer razgovarali jednoglasno su pozdravili nastojanje države da novim mjerama potakne modernizaciju hrvatske industrije. Hrvatsko gospodarstvo, upozoravaju, opasno zaostaje u usvajanju novih tehnologija, zbog čega sve teže konkurira na svjetskom tržištu. Osim toga, ukazuje Vjekoslav Majetić, vlasnik Dok-Inga, hrvatske tvornice za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje i protupožarnu zaštitu, hrvatska se industrija urušava i krajnji je trenutak da se taj trend zaustavi.

- Svako poticanje ulaganja, posebno u nove tehnologije, dobrodošlo je. Hrvatska gubi industriju, a samo od turizma nećemo moći živjeti - kaže Majetić te dodaje da će jedna od njegovih tvrtki iz grupacije Dok-Ing aplicirati za nove potpore.

Nove tehnologije

I Alan Sumina, suvlasnik i direktor Nanobita, ističe da podržava svaki oblik neizravnih potpora, poput smanjenja poreza na dobit, jer to tvrtkama omogućava da više ulažu u svoj razvoj. Doduše, dodaje naš sugovornik, tvrtke koje žele ulagati u digitalizaciju i modernizaciju svojeg poslovanja to će napraviti sa zakonom ili bez njega, no s novim propisima ipak će im biti lakše. U Nanobitu će još razmisliti hoće li aplicirati za potporu, kaže Sumina.

Slično razmišlja i Petar Šimić, vlasnik i predsjednik Uprave Primaca, hrvatske tvrtke koja se bavi transportom i špedicijom, koji kaže da tek treba proučiti novi zakonski prijedlog. I on smatra da je dobro što država nastoji potaknuti tehnološku obnovu hrvatskih tvrtki jer je, kako kaže, puno lakše sagraditi zgradu nego značajnije povećati produktivnost.

- Digitalizacijom se ubrzavaju procesi, a samo takva ulaganja mogu povećati plaće - ističe Šimić.

Ipak, Ljubo Jurčić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i bivši ministar gospodarstva, smatra da su očekivanja od predloženih izmjena Zakona prevelika. Hrvatska je industrija, ističe Jurčić, u lošem stanju i zakonske izmjene tu ne mogu puno pomoći.

- Ako na parnu lokomotivu stavite novu tehnologiju, ona će izgorjeti - slikovito objašnjava Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 23:42