Novi vlasnici

Tvrtka ukrajinskog oligarha kupila većinski udjel Perutnine Ptuj od ruske braće Zubicki

MHP će kupovinu, kako navode slovenski izvori, financirati kapitalnim zaduženjem
Pogon Perutnine Ptuj PIPO u Čakovcu
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Ukrajinska grupacija MHP je od Slovenske industrije čelika (Sij) kupila većinski vlasnički udjel u Perutnini Ptuj. Sij je o tome izvijestio u priopćenju navodeći kako smatra da odluka ide u korist Grupe Perutnina Ptuj. “MHP je pokazao spremnost da podrži najveću slovensku grupaciju za preradu mesa ulaganjem, širenjem i daljnjim razvojem postojećeg poslovnog modela što će imati izravne koristi na samo za kompaniju nego i za lokalne proizvođače i zaposlenike”. MHP, kratica za Mirovinski hliboproduct, prvi se put za Perutninu interesirao još 2015. godine.

Sij je prije tri godine izazvao veliko iznenađenje na slovenskom tržištu kad je ušao u vlasništvo Perutnine, a taj je posao izazvao i sukob između Andreja Zubickog, čelnika Sija i njegovog brata Evgenija. Perutnina tako prelazi iz tvrtke koja je većinski ruskom vlasništvu u tvrtku koja je u većinski ukrajinskom vlasništvu. MHP je agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja prijavio povećanje vlasničkog udjela u Perutnini te sada čeka suglasnost za konačno preuzimanje tvrtke.

Teška borba

Za Perutninu se vodila teška borba jer je još krajem kolovoza glavni kandidat za kupnju bila francuska grupacija LDC, najveći europski proizvođač piletine koji je prošle godine ostvario 3,6 milijardi eura prihoda, a zapošljava 19.5000 ljudi. I s kojom je MHP konkurirao za kupnju francuske tvrtke Doux, te izgubio. A tada na scenu stupaju Ukrajinci koji daju ponudu kojoj se nije moglo reći ne (iznos nije objavljen, ali prošle je godine Sij procjenjivao vrijednost Perutnine na 82 milijuna eura), a iza njih stoji poznati slovenski biznismen Tomaž Lovše.

MHP, ispod čijeg loga piše “Agroindustrijski holding”, vuče korijene iz 1998. godine kad je Yurij Kosiuk osnovao tvrtku kojom i danas upravlja. Istodobno je i većinski vlasnik tvrtke sa 66 posto dionica. Kosiuk je jedan od ukrajinskih oligarha, imetak mu se procjenjuje na milijardu dolara, a od srpnja od prosinca 2014. godine bio je u uredu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

MHP je 15. svibnja 2008. godine zaključila Inicijalnu javnu ponudu u formi GDR-a (globalni depozitarni račun) izlistanih na Londonskoj burzi (kratica tvrtke je MHPC). Tvrtka se bavi uzgojem i preradom pilića i tržišni je lider u Ukrajini gdje prodaje oko 60 posto svoje proizvodnje. Ostatak se izvozi u više od 60 zemalja pod robnom markom Qualico. Posebnost kompanije je da ima i svoju proizvodnju žitarica na 370.000 hektara u svom vlasništvu koje koristi za prehranu pilića. Imaju proizvodne pogone u Nizozemskoj i Slovačkoj.

Preuzimaju i Pipo Čakovec

Prošle godine je MHP ostvario 1,29 milijardi dolara prihoda, s porastom od 13 posto u odnosu na 2017. godinu i 230 milijuna dolara dobiti. U prvom polugodištu ove godine prihodi su im porasli za 16 posto, na 694 milijuna dolara.

Perutnina Ptuj je prošle godine ostvarila 166 milijuna eura prihoda i 7,8 milijuna eura dobiti. Uz Perutninu, MHP dobiva i njezine podružnice po Balkanu, među kojima je i Pipo Čakovec, te tvrtka u Austriji.

MHP će kupovinu, kako navode slovenski izvori, financirati kapitalnim zaduženjem: za obveznice u iznosu od 750 milijuna dolara s kamatnom stopom od 8,5 posto koje dolaze na naplatu 2020. godine zatražili su promjenu odredbi izdavanja.

MHP se u lipnju ove godine našao na udaru europskih peradarskih tvrtki koje su tvrdile da zlorabi rupu u sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine: u svoje tvrtke u EU uvozi bez carine uvozi pileća krila s dijelom prsa, što je oslobođeno carina, a zatim odvaja prsa te ih prodaje zasebno i tako ostvaruje veliku dobit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2023 11:27