ULAŽU 5,5 MIL. EURA

Tvrtka poznate obitelji od Brodomerkura kupila kompleks površine 18.500 m2: Imaju novi plan za staru robnu kuću

U tim se objekatima već neko vrijeme ne obavlja nikakva djelatnost

Brodomerkurov skladišno prodajni kompleks

 CROPIX

Splitska tvrtka Viator, poznata po pružanju rent a car usluga, u čijem je vlasništvu i brend Last minute rent a car, preuzela je nekretnine i zemljišni kompleks površine 18.500 četvornih metara na splitskoj Sirobuji. Vlasnik tih objekata u kojima se već neko vrijeme ne obavlja nikakva djelatnost i zemljišnog kompleksa do preuzimanja je bio splitski Brodomerkur.

Iz Uprave Viatora potvrdili su nam da je njihova tvrtka za 5,5 milijuna eura preuzela te objekte. Riječ je o nekadašnjoj robnoj kući, salonu namještaja, trgovinama građevinskog materijala u vlasništvu nekada jedne od vodećih trgovačkih kuća, Brodomerkura. To je, uz nekretninu u Dujmovači, najvrednija Brodomerkurova nekretnina.

- Budući da smo tvrtka koja se bavi renta car uslugama i ovlašteni smo za prodaju vozila, nedostaje nam prostora za naše potrebe. Na toj lokaciji planiramo investirati u gradnju modernog servisnog centra s popratnim sadržajima, uključujući autopraonicu, punionicu za električna vozila i lakirnicu. Sve naše službe namjeravamo prebaciti ondje. Imamo ponude ulagača u nekretnine za prodaju, ali mi na toj lokaciji namjeravamo razvijati svoj osnovni posao - otkrila nam je planove Uprava Viatora.

image

Brodomerkurov skladišno prodajni kompleks

CROPIX

Moderni servis

U Upravi Viatora su nam rekli da je prošla 2022. godina zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni bila solidna za njihovu tvrtku. Međutim, dodaju da su godinu obilježili razni izazovi, a jedan od najvećih bio je nedostatak novih vozila na tržištu. Nedostajalo je i novih i rabljenih vozila. Uglavnom zbog krize autoindustrije vezane ponajviše zbog nedostatka poluvodiča, prošlu godinu obilježio je nedostatak vozila na tržištu.

Osim toga, porasle su cijene automobila. Porasli su i svi ulazni parametri, od cijene goriva, servisa, rezervnih dijelova, usluga čišćenja, radne snage...

Što se tiče rent a cara i cijene njegovih usluga, iz Uprave Viatora odgovorili su nam da se cijena njihovih usluga, slično kao na turističkim platformama, mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi.

- Sve ovisi o ponudi i potražnji i može se reći da se cijene usluga u našem segmentu poslovanja ponašaju gotovo prema burzovnim pravilima. Slično se ponaša kao i cijena smještaja. Kad je smanjena potražnja, cijena se spušta, a kada je pojačana, raste - objašnjavaju u Upravi Viatora.

U vlasništvu Mepasa

Brodomerkur je tvrtka u vlasništvu kompanije Mepas obitelji Grbešić iz Širokog Brijega. Tvrtka se posljednje vrijeme riješila brojnih nekretnina kako bi smanjila zaduženje. Lani je Brodomerkur je ostvario prihod od 56,6 milijuna eura, a gubitak je bio nešto oko 0,5 milijuna eura.

image

Brodomerkurov skladišno prodajni kompleks

CROPIX

Preuzeli kompleks blizu hotela Marjan

Viator je, prema posljednjim dostupnim službenim podacima, u 2021. godini ostvario ukupni godišnji prihod nešto veći od 19,5 milijuna eura i dobit od gotovo tri milijuna eura. Prije dvije godine imao je 64 zaposlenika. Prihodi ostvareni u 2021. godini bili su niži nego u 2019., kada je Viator ostvario više od 27 milijuna eura prihoda. Ipak, procjenjuje se da je u prošloj poslovnoj godini dosegao taj prihod.

Druga tvrtka obitelji Botica, V.B. Auto, koja se bavi održavanjem i popravljanjem vozila, ostvarila je u 2021. godini prihod od gotovo 2,5 milijuna eura. Obitelj Botica ima i nekoliko turističkih tvrtki vezanih uz određene objekte. Nedavno je njihova tvrtka Projekt B.11 preuzela kompleks u blizini hotela Marjan koji uključuje nekoliko stambenih objekata, radionice i okolno zemljište, koji će prilagoditi turističkoj svrsi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:15