NOVA INVESTICIJA

Tvrtka iz Lovinca uložila značajna sredstva u skladište: Njihov najveći kupac je Submarine Burger

Ovim ulaganjem će se povećati kapacitet skladišta i poboljšati kvaliteta krumpira

Skladište

Lička tvrtka Agrovelebit, koja se bavi uzgojem i plasmanom ličkog krumpira, uložila je 1,6 milijuna eura u rekonstrukciju skladišnog prostora. Projekt je s milijun eura sufinanciran novcem Europske unije, a ostatak je osiguran iz redovitog poslovanja tvrtke te kreditom banke. Objekt je svečano otvoren jučer.

- Rekonstruirali smo postojeće skladište tako da smo jedan dio srušili i sagradili tri nove komore. Kapacitet svake od tih komora, koje su potpuno automatizirane, iznosi od 320 do 330 tona. Dio koji nismo srušili uredili smo i u njemu su smještene tri manje komore kapaciteta oko 90 tona. One su također automatizirane - ističe Nikola Vidaković, direktor lovinačkog Agrovelebita. - Tako smo potpuno promijenili dosadašnji način skladištenja. Znatno smo ubrzali proces prihvata krumpira u skladište. Isto tako, kupili smo i opremu za prihvat, viličar, opremu za čuvanje, box palete...

Veća kvaliteta

Vidaković naglašava da je ta investicija važna zbog boljeg pozicioniranja i prisutnosti na tržištu, zbog smanjenja količine otpada te zbog bolje kvalitete krumpira koji se skladišti.

- Ovim ulaganjem nismo značajno povećali kapacitet skladištenja krumpira, ali je znatno promijenjen način skladištenja i poboljšana je kvaliteta krumpira. Sadašnji je kapacitet otprilike 1800 tona. Proizvodimo oko 1200 tona ličkog krumpira, od kojeg je 20 posto sjemenski. Osim krumpira, imamo i 60-ak krava zbog gnojidbe te proizvodimo žitarice za stočnu hranu, no u nekom budućem razdoblju planiramo započeti i tov. Za sada nam je taj segment važan samo zbog proizvodnje stajskog gnojiva - pojašnjava Vidaković.

- U sljedećim sezonama planiramo povećati kapacitete proizvodnje krumpira. Naši budući planovi vezani su uz povećanje površina, količina i, naravno, kvalitete. Postali smo i ekskluzivni zastupnik poznatog francuskog proizvođača sjemenskog krumpira, Germicopa koji je poznat je i po proizvodnji novih sorata - kaže Nikola Vidaković.

Direktor Agrovelebita otkriva da žele investirati i u nove proizvode koji će biti prilagođeni ugostiteljstvu. Uložit će i u prodajne kanale za ugostiteljske objekte. U zaleđu Zadra Agrovelebit ima kooperanta koji na četiri hektara sad rani krumpir.

- To nam je važno jer tako dobijemo krumpir u trenutku kad našeg polako nestaje. Osim te suradnje, slično surađujemo i s jednim OPG-om u okolici Ogulina te jednim iz okolice Vrboskog. Oni su naši partneri i u projektu rekonstrukcije skladišta - ističe Vidaković.

image

Skladište

Revitalizacija proizvodnje

Agrovelebit svoj lički krumpir plasira u nekoliko vodećih trgovačkih lanaca, dostavlja ga građanima, a najveći im je kupac je Submarine Burger.

- Ugostiteljski lanac Submarine, koji ima 15 restorana i poznat je kao proizvođač odličnih burgera, najveći je kupac našeg krumpira - otkriva direktor Vidaković.

Agrovelebit je 2013. godine osnovala Općina Lovinac kako bi revitalizirala proizvodnju ličkog krumpira. U sklopu tog projekta lički je krumpir i zaštićen. Revitalizacijom proizvodnje ličkog krumpira Agrovelebit je počeo stavljati u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište, što je jedan od najvećih resursa općine Lovinac. Zaštita ličkog krumpira ideja je Udruge proizvođača ličkog krumpira osnovane 2001. u Gospiću, koja je okupljala oko 100 proizvođača. lički je krumpir na nacionalnoj razini zaštićen 2011. godine, a 2015. i na europskoj razini oznakom zaštićenog geografskog podrijetla, čime je postao jedan od prvih hrvatskih proizvoda koji je ušao u taj ekskluzivni razred.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:25