NOVO ORUŽJE

Tvrtka iz Gospića diže dronove za totalno uništenje ljetne napasti: ‘Metoda je vrlo učinkovita‘

Ove godine su s tretmanima započeli u svibnju

Dron za zaprašivanje komaraca

 Damir Krajac/Cropix

Korištenje zrakoplova za zaprašivanje komaraca uskoro bi moglo postati stvar prošlosti jer dronovi taj posao mogu obaviti jednostavnije, preciznije, brže i s manje potrebnih sredstava protiv ovih napornih insekata. Tvrtka Deratizacija Gospić prije dvije je godine prvi put koristila ove bespilotne letjelice na poplavnom području grada Iloka, nakon 12 mjeseci pripreme projekata i usavršavanja, a rezultati su bili toliko dobri da su odlučiti uvesti ih u svoju redovnu ponudu.

image

Dron za zaprašivanje komaraca

Damir Krajac/Cropix

Ova tvrtka, koja na tržištu posluje već 20 godina i nudi usluge sanitarne zaštite te održavanje klimatizacijskih i ventilacijskih sustava, prva je u Hrvatskoj ponudila uslugu provođenja larvicidnih tretmana dronovima, ujedno i dalje jedina registrirana s rješenjem Hrvatske i Europske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Dražen Vađić, voditelj tvrtke Deratizacija Gospić, kaže kako se metoda od početka pokazala vrlo učinkovitom, a za nju su se odlučili ponajprije zbog efikasnosti.

- Korištenje dronova u suzbijanju ličinki komaraca donosi brojne prednosti: omogućava laku dostupnost teško pristupačnim područjima, modificirane kamere brzo i precizno detektiraju vodene površine, a softver omogućava automatski izračun površine i preciznije doziranje količine larvicida - objašnjava Vađić. Doda li se tome to da u svojem radu koriste biološka sredstva koja su sigurna za okoliš, jasno je zašto su njihove usluge sve traženije.

image

Dražen Vađić, voditelj tvrtke Deratizacija Gospić

Damir Krajac/Cropix

U njihovu timu trenutno radi 14 zaposlenika koji na raspolaganju imaju flotu dronova potpuno osposobljenih i prilagođenih za ovu vrstu tretmana, pa u jednom danu mogu obraditi do 1000 hektara. Svaki dron težak je 24,8 kilograma, raspon krila mu je 1,8 metara, a domet do četiri kilometara. U jednom letu može prenijeti 15 litara dezinsekcijskog sredstva, što je dovoljno za tretman površine veličine četvrtine hektara.

- Naš tim stručnjaka koristi najmodernija softverska rješenja koja omogućavaju vrlo precizno mapiranje područja s pomoću GPS tehnologije i izračun potrebne količine sredstva za tretman. Tako osiguravamo optimalno pokrivanje svake površine - objašnjava voditelj Deratizacije Gospić.

Dronovima se, primjerice, površina od 100 hektara obradi u pet sati, a tretmanom sa zemlje za nju bi bilo potrebno znatno više vremena i ljudi. Broj dronova koji će se koristiti ovisi o veličini površine koja se mora tretirati, ali u najvećem broju slučajeva riječ je o dva ili tri bespilotna zrakoplova.

image

Dron za zaprašivanje komaraca

Damir Krajac/Cropix

Najzastupljenija vrsta komaraca u Osječko-baranjskoj županiji polaže jaja u poplavnim područjima. Razvoj jajašaca počinje s dolaskom vode (poplave), a brzina razvoja ličinki ovisi o temperaturi vode i zraka. Da bi tretman bio uspješan, ličinke se moraju tretirati u određenom stupnju razvoja, a Vađić objašnjava da na taj proces utječe i stanje vegetacije te procesi u ekosustavu.

- Svaka sezona komaraca je različita, pa veličina površine koja se tretira ovisi o stanju na terenu. Na temelju dosadašnjeg iskustva, ovakvi se tretmani kontinuirano provode nekoliko tjedana tijekom ljetnih mjeseci. Ove smo godine s tretmanima počeli u svibnju - kaže.

Učinkovitost takvih tretmana vrlo je velika. U suradnji s Enrihom Merdićem, profesorom Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, proveli su monitoring komaraca u Iloku koji je pokazao da se ona penje čak i iznad 90 posto.

image

Dron za zaprašivanje komaraca

Damir Krajac/Cropix

- Poplavna područja naše države, posebice Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, idealna su za tretmane bespilotnim zrakoplovima - govori Dražen Vađić.

U protekle dvije godine ovaj tretman provodili su na području grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, grada Iloka te Kneževih Vinograda. Budući da je transport dronova vrlo jednostavan, nikakav problem ne bi im bio doći i u druge dijelove Hrvatske. Kontinuirano ulažu u naprednu tehnologiju i edukaciju zaposlenika, pa su spremni za bilo kakav teren i izazov koji komarci stvaraju.

image

Dron za zaprašivanje komaraca

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 13:00