Preuzima monetarnu politiku

Turski predsjednik smijenio šefa središnje banke

U ponedjeljak se može očekivati vrlo negativna reakcija svjetskih financijskih tržišta
Turski predsjednik Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare u japanskoj Osaki
 Jorge Silva / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan smijenio je jučer guvernera središnje banke. Novi guverner je Murat Uysal koji je bio zamjenik dosadašnjeg čelnika Murata Cetinkaya. Iako je riječ o političkoj odluci izuzetnog utjecaja, turska agencija Anadolu je to predstavila kao uobičajenu smjenu.

Evo vijesti na engleskoj stranici: "Turska je smijenila guvernera u skladu s predsjedničkom odlukom. Središnja banka je priopćila da je Uysal rekao da će nastaviti "provoditi neovisne mjere monetarne politike kako bi sačuvao stabilnost cijena". No, zato Bloomberg navodi kako je riječ o ljutnji "sultana" jer je Cetinakya odbio "neformalnu sugestiju da odstupi".

Ova odluka nije bila neočekivana. Guverner je bio jedan od posljednjih protivnika politike turskog predsjednika koji se počeo miješati u ekonomsku i monetarnu politiku iako ih uopće ne razumije. Globalna ekonomska zajednica je shvatila da se situacija pogoršala kad je Erdoğan za ministra financija postavio svog zeta - kojem je to jedina kvalifikacija za taj posao. Cetinkaya je zagovarao stabilnu monetarnu politiku, protivio se smanjivanju kamata i to je za Erdoğana bilo neprihvatljivo.

Naime, stranka AK, kojoj je Erdoğan i dalje na čelu, doživjela je težak poraz na lokalnim izborima u ožujku izgubivši kontrolu nad Istanbulom i Ankarom, ekonomskim i financijskim motorima Turske. Ovim potezom "sultan" kani pod svoju kontrolu staviti središnju banku i preko nje izravno utjecati na monetarne tokove u skladu sa svojim željama. U nadi da će ga turske građanke i građani podržati. Što je vrlo upitno jer su mu okrenuli leđa prošle godine u jeku krize kad je snažno pala vrijednost lire: tada iz je pozvao da prodaju svoje dolare i eure kako bi ojačali liru. Treba li reći da nije bilo prodaje? U ponedjeljak se može očekivati vrlo negativna reakcija svjetskih financijskih tržišta, pad vrijednosti turskih dionica i obveznica i lire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:38