Nadzor

Turski predsjednik Erdogan pozvao sunarodnjake da vlastima prijave povećanje cijena

Turska lira je tijekom ljeta izgubila 42 posto vrijednosti prema američkom dolaru
Scene s turskih tržnica i Erdogan u sredini
 Umit Bektas / Osman Orsal / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pozvao je svoje sunarodnjake da prijave vlastima svaki neuobičajen rast cijena.

- Pozivan svoj narod: ako primijetite bilo kakve neuobičajene razlike cijena u trgovinama ili gdje drugdje, odmah to prijavite u općinama. Gdje god su prisutne ozbiljen fluktuacije cijena ili zaliha, naša je obveza kao vlasti da to spriječimo i učinimo što možemo - kazao je Erdoğan parlamentarnim zastupnicima iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP), a prenosi Reuters.

Pad vrijednosti turske lire uzrokovao je nagli i veliki rast cijena na malo, koje su tijekom ljeta, prema nekim procjenama, u pojedinim slučajevima skočile i 100 posto. Službeni podaci pokazuju da je stopa inflacija u Turskoj u kolovozu iznosila 17,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, najviše u posljednjih 15 godina.

Naravno, dinamika rasta cijena razlikuje se od jedne do druge vrste roba i usluga. Najveća je, prema podacima turske statistike, u sektoru prometa, gdje su cijene u kolovozu ove godine bile 27,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok su u sektoru hrane i nealkoholnih pića istodobno cijene skočile 19,8 posto. Inače, lira je tijekom ljeta izgubila 42 posto vrijednosti prema američkom dolaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:28