Novac.hr

Turska kriza stigla u susjedstvo: prekid 300 mil. € vrijednog preuzimanja slovenske tvrtke

Fluktuacija turske lire i južnoafričkog randa uzrokovala je iznenadni prekid preuzimanja slovenskog Taba
Mjenjačnica u Istanbulu
 Murad Sezer / REUTERS

Fluktuacija turske lire i južnoafričkog randa uzrokovala je iznenadni prekid preuzimanja slovenske kompanije Tvornica akumulacijskih baterija (Tab) u vrijednosti od oko 300 milijuna eura, koju je planirala tvrtka Metair Investments Limited iz Južne Afrike, piše ljubljanski Dnevnik.si. Naime, zbog pada vrijednosti tih valuta Metair je zaključio da nema dovoljno sredstava za taj posao.

- Visoka volatilnost i pad vrijednosti turske lire i južnoafričkog randa, odnosno dvije valute koje su Metairu najznačajnije, te rastući troškovi financiranja na oba tržišta objektivne su okolnosti koje su otežale izvedbu strateškog povezivanja naših kompanija. Metair se zbog trenutne financijske nestabilnosti Južne Afrike mora fokusirati na optimizaciju poslovanja svojih postojećih investicija – objasnio je prekid pregovora Tabov direktor Bogomir Auprih.

Tvornica akumulacijskih baterija je inače uspješna koruška kompanija čiji su se prihodi u posljednja dva desetljeća povećali oko deset puta, a sada nastavljaju svoju potragu za strateškim partnerom.

- Tab nije prilagodio svoju strategiju zbog razgovora s Metairom pa ova odluka neće utjecati na naše poslovanje. Naša je namjera nastaviti samostalni razvojni put tvrtke, a istovremeno ostajemo otvoreni za razgovore o strateškoj suradnji u industriji – dodao je Auprih.

Ipak, kako piše slovenski portal Večer, koruška je kompanija već u razgovorima s novim potencijalnim strateškim partnerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03