Ugrožena predsezona?

'Turizam je na vrhu liste kada treba štedjeti, epidemija će utjecati na broj gostiju'

Bliži se početak predsezone i Uskrs, a opće je poznato da Talijani tada u Istru dolaze u većem broju, kao i Slovenci
Ilustracija, putnici nose maske kao preventivnu mjeru protiv koronavirusa
 Ivana Batev / CROPIX

Zasad zbog panike oko koronavirusa u Italiji, ali i pojave virusa u Hrvatskoj te nekim drugim europskim zemljama, istarski turizam koji je najbliži epicentru epidemije u susjednoj nam zemlji, ne trpi posljedice. Doduše, ako se nastavi ovakva situacija, posljedica bi moglo biti jer se bliži početak predsezone i Uskrs, a opće je poznato da Talijani tada u Istru dolaze u većem broju, kao i Slovenci.

- Ova situacija oko koronavirusa u Italiji zasad se nije odrazila na naš buking, niti na otkazivanje rezervacija smještaja. Situacija je kao i prethodnih godina u isto vrijeme, kazala nam je kratko članica uprave najvećeg pulskog hotelijera Arena Hospitality Groupa iz Pule Manuela Kraljević. Slično je, veli kako zna i kod ostalih istarskih hotelijera. Ni mali hotelijeri zasad nisu imali većih otkazivanja rezervaciji.

- Ništa se posebno kod nas ne događa. Jedan je talijanski par otkazao večeru, i to je to. Ostalo zasad stoji kako jest. Vidjet ćemo što će biti dalje. Činjenica je da se ovakve situacije mogu dogoditi i da bismo zbog svega trebali još više cijeniti nama bliža tržišta. Talijani će sigurno ove godine putovati u zadnji čas i tako će i rezervirati putovanja. Doći će za vikende automobilom, veli nam vlasnik malog obiteljskog hotela San Rocco iz Brtonigle nedaleko Umaga Tullio Fernetich.

Situacija se nije odrazila niti na privatan smještaj u Istri, iako kola informacija da navodno Talijani u nešto većem broju traže smještaj u Istri na nekoliko mjeseci.

- Uistinu mi je to prva informacija da se tako nešto događa. Kuće u Istri imaju izvrstan buking u predsezoni i za Uskrs koji se odvio prije pojave epidemije u Italiji. Mi nemamo dakle takvih informacija i u ovom trenu možemo reći da nema velikih promjena što se tiče većeg bukinga kuća za odmor u Istri, ističe Boris Žgomba iz pulske putničke agencije Uniline, ujedno i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. U Istri zasad nema ni većih otkazivanja manifestacija. U Puli je samo odgođena jedriličarska regata koja se trebala održati ovog vikenda. Hoće li toga biti više, vidjet će se narednih dana.

I direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić kaže da situacija nije alarmantna, iako je ozbiljna te da će se odraziti ponajviše na kongresni turizam gdje već ima otkazivanja.

- Epidemija koronavirusa je ponajprije prijetnja zdravlju čovjeka, a prevencija širenja zaraze je prioritet. Ona će svakako utjecati i odraziti se na broj dolazaka u predsezonskom razdoblju te rezultirati otkazivanjem rezervacija, čega smo ovih dana svjedoci, jer se storniraju manifestacije i razni kongresi. No, to nije u u tolikoj mjeri izraženo da bi moglo biti alarmantno, kazao je Ostojić. Dodao je kako su brojke turističkih dolazaka i noćenja u Istri i drugim dijelovima Hrvatske i dalje veće nego lani u ovo doba godine. Istaknuo je da nema otkaza za glavni dio turističke sezone te kako hotelijeri pomno prate situaciju i spremni su ako dođe do neželjenih situacija.

Zagreb, 050719.
Hrvatska udruga turizma predstavila je drugo izdanje publikacije Turisticki impuls za Q2 2019 o kljucnim trendovima u hrvatskom turizmu u drugom tromjesecju ove godine.
Na fotografiji: Veljko Ostojic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Velko Ostojić

- Nakon Italije, koronavirus se sada pojavio i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, što su naša značajna tržišta. Pratit ćemo kako će se situacija razvijati, te ukoliko se ona sredi do konca ožujka relativno će 'malo boljeti', no ukoliko ide u drugom pravcu, postoji opasnost od utjecaja na glavnu sezonu. Turizam je jako osjetljiva djelatnost, to je pitanje ukupnog gospodarstva. Ukoliko se ta bolest počne širiti na način da se gospodarska aktivnost pojedinim zemljama smanjuje, smanjit će se kupovna moć gostiju, a turizam je pri vrhu liste prioriteta kada treba štedjeti. Moramo objektivno sagledati situaciju, živimo od turizma, pogotovo u Istri, i zato si ne smijemo 'zabijati autogolove' a da utakmica nije ni počela, poručio je Ostojić dodavši kako je HUT pripremio materijal koji govori o prevenciji širenja zaraze te načinu ponašanja u eventualnim neželjenim situacijama.

- Materijal je poslan u Ministarstvu zdravstva na suglasnost i on će biti namijenjen svim hotelijerima, najavio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 21:01