DRASTIČAN POTEZ

Turistički biser Europe ograničava rentanje nekretnina turistima, licence za Airbnb više neće izdavati...

Nove mjere bi vrlo brzo trebale stupiti na snagu

Lisabon, Portugal

 Henryk Sadura/Tetra Images/Profimedia

Portugal planira ograničiti najam nekretnina turistima i ugasiti program ‘zlatnih viza‘ za bogate strance kako bi ublažio stambenu krizu i građanima osigurao cjenovno dostupno stanovanje.

Stanarine i cijene stambenih nekretnina vrtoglavo su porasle u Portugalu, koji spada među najsiromašnije zemlje zapadne Europe. U 2022. plaće više od polovine radnika bile su niže od 1.000 eura mjesečno, a samo u Lisabonu stanarine su skočile 37 posto.

Niske plaće, užareno tržište nekretnina, gospodarstvo ovisno o turizmu i mjere poticanja ulaganja bogatih stranaca godinama su građanima otežavali najam i kupnju nekretnina, upozoravaju udruge. Nizu problema pridružila se i 8,3-postotna inflacija.

Premijer Antonio Costa rekao je u četvrtak da kriza sada pogađa sve obitelji, ne samo one najugroženije.

Najavio je zato mehanizam za regulaciju povećanja stanarina, dodavši i da će vlada ponuditi porezne poticaje stanodavcima koji nekretnine prilagode za stanovanje i povuku se s turističkog tržišta.

Nove licence za turistički smještaj za platforme poput Airbnb-ja, bit će zabranjene, uz izuzetak slabije naseljenih ruralnih područja.

Kako bi riješila problem manjka stambenog prostora, država će izravno od stanodavaca na pet godina unajmljivati prazne kuće i ponuditi ih građanima.

Portugal će također ukinuti program „zlatnih viza“, koji nudi putovnice EU-a državljanima trećih zemalja u zamjenu za ulaganja i predmet je žestokih kritika zbog rasta cijena nekretnina i najamnina.

Program ‘zlatnih viza‘ privukao je od 2012. godine 6,8 milijardi eura ulaganja, a većina iznosa usmjerena je u nekretnine.

Nije jasno kada će mjere, vrijedne najmanje 900 milijuna eura, stupiti na snagu. Neke će biti odobrene u ožujku, a neke mora odobriti parlament, izjavio je premijer.

Zastupnica Lijevog bloka Mariana Mortagua kritizirala je mjere, spočitnuvši vladi da planira ponuditi porezne olakšice stanodavcima koji su "profitirali od špekulacija sa stanovanjem".

Liberalno-konzervativna Partido Social Democrata (PSD) smatra pak da mjere predstavljaju "napad" na prava vlasnika i poduzeća.

Udruge upozoravaju da će najavljene mjere donijeti slabe rezultate bude li vlada i dalje nastojala privući bogate strance programima poput viza za digitalne nomade, koji je uveden u listopadu i oslobađa ih obaveze plaćanja poreza.

Udruga "Stanovanje je pravo" drži da mjere ne mijenjaju "postojeći sustav" u kojem veliki investicijski fondovi kontroliraju značajan dio tržišta nekretnina.

"Velika većina ljudi i dalje si neće moći prišutiti stanarine, a kupnja stana ili kuće i dalje će im biti samo san", naglasili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:15