PORAST CIJENA

Turistički aranžmani u Europi ove sezone skuplji i do 10%, za domaći turizam uskoro slijedi ključni test

Najveća povećanja cijena putovanja očekuju se u drugoj polovini 2022.

Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

Niti turistički sektor nije imun na značajno povećanje troškova zbog rastućih cijena energenata, stoga je procjena da će putovanja unutar Europe ove sezone biti skuplja između pet i 10 posto, dok bi ona izvan eurozajednice mogla zabilježiti i značajno više cijene.

Procjena je to analize koju je napravila i prošlog tjedna predstavila Europska udruga putničkih agencija i touroperatera ECTAA, a koja je pokazala da 86,7 posto članica strahuje od utjecaja kojeg će na cijene imati visoki troškovi energije, njih 66,7 posto smatra da građani ove godine neće imati dovoljno novca za putovanja, dok ih je više od trećine u strahu od značajnog rasta cijena u avioprometu.

Kako prenosi portal Greek Travel Pages, članice Udruge rekle su da se najveća povećanja cijena putovanja očekuju u drugoj polovini 2022., i to kao posljedica drastičnog rasta cijena energenata i osnovne robe, a to bi se, u kombinaciji sa slabijom kupovnom moći građana kao posljedicom inflacije, moglo preliti u trend obeshrabrivanja od putovanja.

I prve konkretne brojke o stanju bookinga na području Europe koje je predstavila ista udruga pokazuju da je rat između Ukrajine i Rusije imao utjecaj na stanje bookinga, a ovog tjedna to je već bilo potvrdilo i naše Ministarstvo turizma.

Prema podacima ECTAA-e, stanje bookinga za Europu pokazuje da na većini tržišta trenutno nema pretjerane sklonosti rezervaciji novih putovanja, a one su potpuno prestale u destinacijama najbližima Ukrajini odnosno u Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj.

U Austriji, Hrvatskoj, Latviji, Švedskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Češkoj booking je pak usporen, dok su jedine dvije destinacije koje su ostale neokrznute po pitanju rezervacija Francuska i Italija.

Da će cijena putovanja, a posebno se to odnosi na aviopromet, ove godine biti značajno viša, najavio je početkom ožujka i šef Ryanaira Michael O'Leary, no član izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatera Boris Žgomba upozorava da se to odnosi i na cestovni promet kao posljedicu poskupljenja goriva, autocesta i svega što prati transport.

"Neupitno je da će cijene ići gore, a ja bih rekao da je ova procjena od pet do 10 posto, nažalost, i malo konzervativna te da su moguća i veća poskupljenja od toga", kazao je Žgomba i napomenuo da se procijenjeno poskupljenje odnosi na cijenu turističkog aranžmana, dakle ukupne troškove od trenutka kada turist napušta svoj dom pa sve do termina kada se vraća s putovanja.

Žgomba napominje kako studija Udruge pokazuje da su posljedicama ukrajinsko-ruskog sukoba zasad najviše opterećene turističke destinacije koja se nalaze u neposrednoj blizini Ukrajine, a da su se ostale, nakon onog početnog šoka, u međuvremenu ipak počele malo oporavljati.

"Najveći test za domaći turizam bit će Uskrs, ako dotad bude većih otkazivanja, kojih zasad ipak nemamo, tada bismo se mogli zabrinuti. No, situacija je trenutno takva da otkaza nema i to je dobro, iako zbog toga ne trebamo biti euforični", kaže Žgomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 09:04