GODIŠNJI RAZULTATI

Turisti, rast broja korisnika i ICT usluge podigli prihod A1 Hrvatska 4 posto

A1 Hrvatska do kraja 2022. godine 5G-om pokrila je 75 posto populacije

Zgrada A1 Hrvatska

 Darko Tomas/cropix/

Rast broja korisnika u fiksnim i mobilnim komunikacijama, prihod od roaminga turista i ICT usluge podigle su ukupan prihod A1 Hrvatska u 2022. za četiri posto na 470,2 milijuna eura. Operativna dobit porasla je za 3,3 posto na 160,8 milijuna eura.

Jedan od tri najveća operatera na domaćem tržištu tradicionalno prvi objavljuje godišnje izvješće, i to preko svoje matice u Beču, A1 Telekoma Austria. Ona je pohvalila hrvatsku operaciju, da je unatoč pojačanoj konkurenciji imala jako dobar zadnji kvartal. U izvješću stoji da je prihod A1 Hrvatska, kojeg vodi Jiří Dvorjančanský, u razdoblju od listopada do prosinca porastao 5,7 posto na 122 milijuna eura, dok je operativna dobit bila stabilna. Veća je 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije i iznosi 30 milijuna eura.

image

Jiri Dvorjancansky

Goran Angjeleski, glavni direktor za financije A1 Hrvatska kaže da su zbog nepovoljnih tržišnih i gospodarskih kretanja optimizirali poslovanje i troškove te su se fokusirali na potrebe privatnih i poslovnih korisnika.

- Zbog inflatornog pritiska nastavili smo s daljnjom optimizacijom i uštedama čime smo stvorili dobru bazu za ulaganje u razvoj i plaće zaposlenika, uz paralelno povećanje efikasnosti poslovanja kako bismo mogli nastaviti s financiranjem ulaganja u digitalizaciju Hrvatske i najbolje korisničko iskustvo - kaže Angjeleski.

U izvješću telekom pojašnjava da su im u Hrvatskoj lani najviše rasli troškovi proizvoda i sadržaja.

Angjeleski iz A1 Hrvatska pojašnjava da su do kraja godine 5G-om pokrili 75 posto populacije. Matica u Beču ističe da su pomoću 5G-a u Hrvatskoj zabilježili porast broja mobilnih pretplatnika u zadnjem tromjesečju. Angjeleski dodaje da su, među ostalim, prvi na hrvatskom tržištu uključili 5G za sve korisnike, i one na bonove i na pretplatu.

Usto, A1 je u Hrvatskoj rastao i u broju korisnika brzog interneta i IPTV-a u Hrvatskoj.

- U fiksnom poslovanju značajno smo povećali i dostupnost usluga na optičkom priključku te obuhvatili više od 650.000 kućanstava, a gradimo i dalje kako bi uskoro dva od tri kućanstva u Hrvatskoj imala pristup A1 gigabitnoj mreži - zaključuje Angjeleski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:24