ULOG ZA BUDUĆNOST

Tugomir Majdak na konferenciji o prijetnji od suše u Mediteranu: ‘Vodene resurse trebamo koristiti racionalno‘

Dao je podršku za rad skupine MED9 jer samo zajedničkim djelovanjem na razini EU može se prilagoditi ekstremnim vremenskim uvjetima

Ministri poljoprivrede država članica MED9 na konferenciji u Cipru

U Cipru se održao sastanak ministara poljoprivrede država članica MED9 skupine na kojem je kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre, sudjelovao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak.

Na konferenciji je dominirala tema od vitalnog značaja za mediteranske zemlje: ‘Prijetnja od suše primarnom sektoru u mediteranskim državama članicama‘.

Tugomir Majdak je istaknuo važnost ove ministarske konferencije jer se Hrvatska susreće s istim izazovima. U Hrvatskoj je, naime, u razdoblju od 2015. do 2023. prijavljena šteta od suše u iznosu od gotovo 873 milijuna eura.

"Jedan od ključnih čimbenika buduće proizvodnje u našim zemljama je racionalno korištenje vodnih resursa, stoga smo u Strategiji poljoprivrede i Nacionalnom strateškom planu za ZPP planirali aktivnosti za poboljšanje pristupa vodi za navodnjavanje i učinkovitost njezinog korištenja.“, rekao je Tugomir Majdak i naglasio da je potrebno uputiti pozive prema Europskoj komisiji da razmotri mehanizme pomoći kako bi se stabilizirala financijska situacija za poljoprivrednike. Zajednička ministarska deklaracija je prvi korak u postizanju boljih uvjeta i financijske potpore za poljoprivrednike.

image

Ministri poljoprivrede država članica MED9 na konferenciji u Cipru

Skupina MED9 obuhvaća devet mediteranskih i južnih država članica Europske unije - Hrvatsku, Cipar, Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Portugal, Sloveniju Španjolsku koje održavaju sastanak jednom godišnje na ministarskoj razini.

"Današnji sastanak bio je vrlo važan za sve nas, jer se svi suočavamo s istim izazovima vezanim uz smanjenje poljoprivredne proizvodnje zbog suše, ali i drugih vremenskih neprilika poput smrzavanja, oluja, požara i poplava. Hrvatska izražava solidarnost s ciparskim poljoprivrednicima koji su suočeni s velikom sušom koja im nanosi golemu štetu. Hrvatska je u posljednjih 9 godina također imala velike štete od suše u poljoprivredi, u ukupnom iznosu od blizu 900 milijuna eura. Suradnja kroz platformu poput MED9 važna je za naše zemlje jer imaju priliku zagovarati razvoj sveobuhvatnog pristupa na razini EU. Ovaj ministarski sastanak pokazao je našu namjeru rješavanja problema klimatskih promjena s ciljem otporne i prosperitetne budućnosti za naše proizvođače. Dakle, Zajednička ministarska deklaracija je prvi korak u postizanju boljih uvjeta i financijske potpore za poljoprivrednike. Već smo pripremili nekoliko mjera u našoj nacionalnoj strategiji za poljoprivredu iu nacionalnom strateškom planu za ZPP, kako bismo poboljšali pristup vodi za navodnjavanje i učinkovitost njezinog korištenja. Nastavit ćemo podržavati svaku inicijativu i aktivnost koja podupire otpornost vodnih resursa na učinke klimatskih promjena i poboljšava pristup vodi za sve građane", istaknuo je Majdak na Konferenciji.

image

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak na konferenciji u Cipru

Državni tajnik Majdak ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je zaključno dao podršku za rad skupine MED9 jer samo zajedničkim djelovanjem na razini EU može se prilagoditi ekstremnim vremenskim uvjetima te je od temeljne važnosti pri donošenju odluka sagledati utjecaj na poljoprivrednike i sigurnost opskrbe hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:19