Burza u travnju

Tržište se smirilo nakon burnog ožujka, a trgovanje je prepolovljeno

Vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom porasla je više od tri posto u odnosu na ožujak, napominju sa Zagrebačke burze
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

„Travanj je bio obilježen razmjernim smirivanjem aktivnosti na tržištu, pri čemu je promet dionicama unutar knjige ponuda prepolovljen, a ukupni promet niži 60 posto, no još uvijek značajno viši nego u siječnju ove godine“, stoji u današnjem priopćenju Zagrebačke burze o trgovanju na burzi u prošlom mjesecu.

U ožujku je, valja se prisjetiti, tržište bilo vrlo promjenjivo, kao rezultat globalne nesigurnosti i strahova zbog pandemije korona virusa, a trgovanje je bilo intenzivno, uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna. (Prosječan ukupni dnevni promet u siječnju iznosio oko 13 milijuna kuna, a u veljači oko 21 milijun kuna.)

Vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom porasla je više od tri posto u odnosu na ožujak, napominju sa Zagrebačke burze, a svi su indeksi nakon turbulentnog ožujka također zabilježili oporavak te rasli u rasponu od 4,3 posto (CROBEX i CROBEX10) do 23 posto (CROBEXkonstrukt).

Top 10 dionica s najvećim prometom u travnju su bile: Valamar Riviera (44,2 milijuna kuna), HT (34,7 milijuna kuna), Adris grupa (25,3 milijuna kuna), Optima telekom (18,6 milijuna kuna), AD Plastik (18,3 milijuna kuna), Arena Hospitality Group (17,8 milijuna kuna), Podravka (13,4 milijuna kuna), Atlantska plovidba (12,2 milijuna kuna), Atlantic grupa (11,7 milijuna kuna) te Zagrebačka banka (8,7 milijuna kuna).

Jedina dionica među njima koja je ušla u top 10 po rastu cijene u prošlom mjesecu je ona solinskog proizvođača autodijelova AD Plastik, koji je travanj zaključio s rastom cijene dionice od 21,68 posto. Dionica hotelske kompanije Valamar Riviera našla se pak među top 10 dionica s najvećim padom cijene; pad je bio 5,81 posto.

Od početka godine, dakle u prva četiri mjeseca, promet unutar knjige ponuda na ZSE je dosegao 1,4 milijarde kuna, dok je u travnju bio 257 milijuna kuna. Blok promet dionica je ove godine iznosio 283 milijuna kuna, a u travnju 10,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14