Novi problemi

Trump prijeti trgovinskim partnerima zbog tečajne politike na štetu američkih izvoznika

Washington je za pomoć poljoprivrednicima pripremio mjere ukupne vrijednosti 16 milijardi dolara.
Američki predsjednik Donald Trump
 Mike Segar / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je predstavio nove mjere pomoći poljoprivrednicima pogođenima trgovinskim ratom s Kinom čije posljedice prema procjenama američke središnje banke neće mimoići ni građane.

Washington je za pomoć poljoprivrednicima pripremio mjere ukupne vrijednosti 16 milijardi dolara. Prošle godine iznosila je 12 milijardi dolara.

"Kina je napala poljoprivrednike. Pomoći ćemo našim poljoprivrednicima i zajamčiti im ravnopravnu ulogu u natjecanju, što je izuzetno važno”, rekao je Trump.

Američki predsjednik ponovo je ustvrdio da Kina plaća račun 25-postotnih američki carina na 200 milijardi vrijedan uvoz kineske robe. Ekonomisti su pak suglasni u ocjeni da krajnju cijenu plaćaju poduzeća i potrošači. Trumpova agresivna strategija carinjenja, posebno Kine, izazvala je oštar odgovor Pekinga i drugih zemalja koje su SAD-u uzvratile udarcem na najosjetljiviju točku – poljoprivredni sektor.

Glavni su ciljevi bili soja i svinjetina ali na udaru su se našli drugi poljoprivredni proizvodi. Američki izvoz soje u Kinu pao je prošle godine 75 posto, prema podacima američkog ministarstva trgovine. Ministar poljoprivrede Sonny Perdue rekao je da će većina potpore biti uobličena u izravna plaćanja proizvođačima poljoprivrednih kultura i stočarima, dok će manji dio biti upotrijebljen za kupnju hrane za programe pomoći, poput banaka hrane i programa prehrane za školsku djecu.

Na udaru i budžeti američkih kućanstava

I američka kućanstva osjetit će utjecaj carina, pokazuje najnovije istraživanje njujorškog ureda američke središnje banke Fed, prema kojem će najnovija runda američkih carina na kineski uvoz stajati prosječno američko kućanstvo 831 dolar godišnje.

Veće carine potiču uvoznike da robu nabavljaju iz skupljih zemalja, što bi u konačnici moglo rezultirati manjim prihodom od carina na kinesku robu u američkom proračunu, pokazuje Fedovo istraživanje, objavljeno u četvrtak. Dok mnogi ekonomisti smatraju da će carine rezultirati većim potrošačkim cijenama u SAD-u, ministar financija Steven Mnuchin izjavio je u srijedu u Kongresu da više carine na kineski uvoz neće značajno povećati troškove za američka kućanstva.

Neke će kompanije uvoziti proizvode iz drugih zemalja umjesto iz Kine i time potencijalno zaštititi američke potrošače od povećanja cijena. Dodatno će utjecaj na cijene ublažiti valutni tečajevi, smanjene profitne marže i ostali faktor, ustvrdio je Mnuchin.

Novi problemi za SAD

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da će poduzeti korake kako bi kaznilo zemlje koje snižavaju vrijednost domaće valute kako bi pomogle svojim izvoznicima.

Ministarstvo će predložiti propis o uvođenju carina zemljama koje "poduzimaju mjere kako bi snizile vrijednost svoje valute u odnosu na dolar, što se u konačnici svodi za subvencioniranje izvoza", stoji u priopćenju.

Time Washington upozorava zemlje-izvoznice, u prvom redu Kinu, da bi na njihovo upravljanje valutnim tečajevima na štetu američkih kompanija mogao uzvratiti carinama, pojašnjava dpa.

"U tom slučaju zemlje više ne bi mogle koristiti tečajnu politiku na štetu američkih radnika i kompanija", istaknuo je u priopćenju ministar trgovine Wilbur Ross.

Američki predsjednik Donald Trump kritizira zemlje, u prvom redu Kinu, koje snižavaju vrijednost domaće valute kako bi pojeftinile svoj izvoz. Suzbijanje "nepoštene trgovinske prakse" trgovinskih partnera bilo je jedno od obećanja iz njegove predizborne kampanje.

Nacrt propisa o uvođenju novih carina sadrži i kriterije na temelju kojih će ministarstvo utvrđivati treba li na tečajnu politiku trgovinskih partnera odgovoriti carinama ali oni nisu navedeni u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:52