Slučajnost?

Trump posjeduje udjel u proizvođaču lijeka kojeg zagovara kao uspješnog u liječenju korone

Američki predsjednik Donald Trump posjeduje udjel u kompaniji koja proizvodi hidroksiklorokin
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump posjeduje udjel u kompaniji koja proizvodi hidroksiklorokin, antimalarik kojeg Trump neprestano promovira kao uspješan lijek protiv koronavirusa iako stručnjaci govore kako za to nema dokaza.

Kako piše New York Times, Trump „posjeduje mali financijski udjel“ u Sanofiju, francuskoj farmaceutskoj kompaniji koja proizvodi Plaquenil, što je brend hidroksiklorokina. Usto, među najvećim dioničarima Sanofija nalazi se i financijska kompanija koju vodi veliki donator republikanaca Ken Fisher, a Trumpove tri obiteljske fundacije sve su investirale u kompaniju čiji je najveći dioničar upravo Sanofi, iznio je NY Times i dodao kako je s tim proizvođačem lijekova povezan i Wilbur Ross, američki ministar trgovine.

Tu je povezanost popularni američki medij počeo istraživati zbog pretjerane Trumpove angažiranosti u promociji lijeka protiv malarije unatoč brojnim opovrgavanjem stručnjaka da isti lijek pomaže i u liječenju protiv koronavirusa.

Zapravo su, piše Huffington Post, brojni Trumpovi pristaše bez ikakvog medicinskog znanja podržali njegovo neprestano urgiranje doktorima da koriste antimalarik za liječenje pacijenata zaraženih Covidom-19, a među njima su i Rudy Giuliani, Trumpov odvjetnik, te Sean Hannity, voditelj Fox Newsa.

- Ovo je novi virus i ne bi smjeli promovirati niti jedan lijek za koji nije dokazano da je uspješan u njegovu liječenju jer bi inače mogli ubiti ljude – upozorila je Patrice Harris, predsjednica Američke medicinske asocijacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55