Mjere oporavka

Trump planira ekonomsku obnovu SAD-a tešku bilijun dolara, ali kako će to financirati

Većina novca bila bi usmjerena u infrastrukturu, poput cesta i mostova, no izdvojila bi se i sredstva za 5G mrežu
Donald Trump
 SAUL LOEB / AFP

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema program obnove infrastrukture u SAD-u "težak" gotovo tisuću milijardi dolara, kao dio mjera vraćanja najveće svjetske ekonomije u život, prenosi u utorak Bloomberg pozivajući se na osobe upoznate s tim planom.

Prema preliminarnoj verziji plana koji priprema ministarstvo prometa, većina novca bila bi usmjerena u klasične zahvate na infrastrukturi, poput cesta i mostova, no izdvojila bi se i sredstva za 5G bežičnu infrastrukturu i uspostavu širokopojasne mreže u ruralnim predjelima SAD-a, kažu izvori.

Dodaju da bi izmjene zakona o financiranju infrastrukture predviđene za rujan, mogle otvoriti prostor za dodatno jačanje predviđenog financijskog paketa.

Nacrt plana razvija se dok republikanci i demokrati raspravljaju o tajmingu i opsegu povećanja poticaja za američku ekonomiju koja je utonula u recesiju zbog ograničenja nametnutih kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Demokrati su ponudili vlastiti prijedlog ulaganja od 500 milijardi dolara za obnovu infrastrukture tijekom pet godina.

Bijela kuća odbila je posebno komentirati planove ministarstva prometa, no Trump je tijekom svoga mandata povremeno pozivao na veću potrošnju za infrastrukturu, uključujući i tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine. U ožujku, dok je pandemija zahvaćala SAD, zalagao se za čak dvije tisuće milijardi dolara ulaganja u ceste, mostove i tunele.

Jedno od glavnih pitanja s kojima se suočavaju predlagatelji plana bit će kako financirati mjere. Povećanje saveznog poreza na gorivo malo je vjerojatno, budući da se Trump zalaže za njegove niske cijene, a poziva i na druge mjere, uključujući smanjenje poreza na plaće kako bi u džepovima Amerikanaca ostalo više novca, što bi im pomoglo u suočavanju s koronakrizom i recesijom, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 12:34