Oštri napadi

Trump opet u napadu na američku središnju banku: 'Povećanje kamata je smiješno'

To je u posljednja 24 sata bio njegov drugi napad na središnju banku
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je drugi dan zaredom oštro kritizirao američku središnju banku Fed, ocjenjujući da je njezina politika povećanja kamata „smiješna“ i da povećava njegovoj vladi troškove financiranja rastućeg proračunskog deficita.

- Plaćam kamate po visokoj stopi zbog našeg Feda. I želio bih da naš Fed ne bude toliko agresivan, jer mislim da oni čine veliku pogrešku - rekao je Trump u četvrtak u intervjuu za Fox&Friends.

To je u posljednja 24 sata bio njegov drugi napad na središnju banku, nakon što je dan prije poručio da je "Fed poludio".

Trumpove kritike uslijedile su nakon višednevnog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, što je, među ostalim, posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice, nakon što je Fed nedavno po treći put ove godine povećao kamatne stope i najavio daljnje povećanje cijene novca.

Pad cijena dionica ne sviđa se Trumpu, koji se neprestano hvali rastom tržišta kapitala od kada je postao predsjednik, kažu analitičari.

Doduše, Wall Street je rastao i prije Trumpova mandata, no nedavno su cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi dosegnule najviše razine u povijesti, da bi posljednjih dana oštro pale.

Nakon predsjednikovih kritika brzo je reagirao direktor Nacionalnog vijeća za gospodarstvo Larry Kudlow, koji je izjavio kako je Fedova politika odgovor na snažan rast američkog gospodarstva.

Rast kamatnih stopa „znak je ekonomskog zdravlja, to je nešto što treba dočekati raširenih ruku, a ne se bojati“, rekao je Kudlow za CNBC.

- Predsjednik ne diktira politiku Fedu… Oni su neovisni. Oni će učiniti ono što namjeravaju učiniti - istaknuo je.

Trump je i sam kasnije izjavio novinarima da neće pokušati svrgnuti Jeromea Powella, kojega je sam izabrao za nasljednika Janet Yellen na čelu Feda. Powell je postao predsjednik središnje banke prije osam mjeseci, uglavnom nastavljajući politike koje je pokrenula Yellen.

I bivši američki predsjednici znali su kritizirati središnju banku, no posljednji krug uvreda neobičan je čak i za Trumpa. Tako je posljednjih dana kazao da je Fed "poludio", da je politika središnje banke „smiješna“ , previše slatka“, „previše agresivna“ i „velika pogreška“.

- Imam problem s Fedom. Fed divlja. Ne znam što je njihov problem, ali podižu kamatne stope i to je smiješno - rekao je Trump i dodao: „Po mom mišljenju problem su obveznice i Fed. Nema razloga da to rade i ja nisam sretan zbog toga“.

Trump smatra da Fed prebrzo povećava kamate, s obzirom na to da je, kako tvrdi, inflacija minimalna, a gospodarstvo snažno.

Iz Feda su poručili da neće komentirati predsjednikove primjedbe.

Globalni gospodarski lideri, uključujući direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, stali su u obranu Feda, ističući kako je neovisnost monetarne politike od utjecaja političara ključna za učinkovito upravljanje gospodarstvom te kako ta neovisnost sprječava političare da korištenjem jeftinog novca promiču svoje vlastite interese.

Fed je prošlog mjeseca povisio kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2 do 2,25 posto, i planira napraviti to isto i u prosincu. Osim toga, Fed je nedavno signalizirao da i u idućim godinama kani povećavati kamate kako bi spriječio 'pregrijavanje' gospodarstva i jačanje inflacije.

Fedovi dužnosnici, uključujući Powella, poručili su već prije kako neće biti pod utjecajem komentara izabranih političara te kako će odluke donositi na temelju ekonomskih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 03:40