Jednostavni recept

Trump ima rješenje za Boeing: 'Sve što trebate je popraviti avion i napraviti rebrending'

Proces rebrendinga u ovoj branši baš i nije tako jednostavan, pojašnjavaju stručnjaci
Boeing 737 Max
 Jason Redmond/File photo / REUTERS

Predsjednik Donald Trump na svom Twitter profilu objavio je svoje rješenje za nedavno nastale probleme avionskog giganta. Prema njegovim riječima Boeing bi što prije trebao popraviti sve greške na svom modelu 737 Max i jednostavno napraviti rebrending cijelog aviona.

- Što ja znam o brendiranju, možda ništa (ipak sam postao Predsjednik!), ali da sam ja Boeing, popravio bi sporni model 737 Max, dodao nekoliko novih komponenti i proveo rebrending uz promjenu imena. Niti jedan proizvod nije patio koliko ovaj avion. Ali opet, što ja znam o tom? - poručio je Trump u svom tweetu.

No, problem Boeinga nije baš tako banalan, ističu stručnjaci. Naime, proces rebrendinga u ovoj branši i nije tako jednostavan. Ukoliko bi se kompanija odlučila na takav pothvat, morala bi ponovo prolaziti sve provjere Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA).

- Avioni nisu kao primjerice deterdženti, žvakaće gume ili aspirini. Ne možete samo tako napraviti njihov rebrending. Svaki avion mora proći procjenu FAA-a i dobiti dozvolu za prometovanje. Ako bi i uspjeli dobiti novi certifikat, piloti i putnici bi i dalje znali da je to 737 model, mislim da se tako nešto ne bi brzo i lako zaboravilo – pojasnio je Henry Harteveldt, predsjednik Atmosphere Research grupe.

Kako prenosi CNBC, čini se da avionski div ipak neće uzeti savjete američkog predsjednika, već će krenuti svojim putem. Tako su odlučili usporiti proizvodnju spornog modela, a paralelno s tim rade na obnovi problematičnih dijelova.

- Moramo vratiti povjerenje naših putnika, a model Max moramo učiniti sto sigurnijim – poručio je Chaz Bickers, glasnogovornik Boeinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:15