NOVA UREDBA

Trošarine na alkohol od sada u eurima: saznali smo hoće li doći do povećanja cijena vina i alkoholnih pića

Evo što su nam rekli proizvođači vina i jakih alkoholnih pića

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

Usklađivanjem trošarina zbog uvođenja eura Vlada je donijela novu Uredbu o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića koja se primjenjuje od 1. siječnja 2023. Trošarina na međuproizvode s volumnim udjelom stvarnog alkohola od 15 posto i više iznosi 106,18 eura po hektolitru gotovog proizvoda, a na udio alkohola manji od 15 posto 66,36 eura po hektolitru gotovog proizvoda. Prema informacijama proizvođača vina i jakih alkoholnih pića, zbog usklađivanja trošarina s eurom neće doći do povećanja maloprodajnih cijena alkoholnih pića.

Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pojašnjava da za proizvođače vina i pjenušaca novi način izračuna trošarina ne mijenja ništa.

"Vino je, istina, proizvod podložan trošarinama, odnosno evidentira se trošarinama, ali te trošarine iznose nula eura. Do Nove godine su bile nula kuna. Nula eura su trošarine u čitavoj Europskoj uniji na vino", pojašnjava Josip Pavić.

Jasmina Ljubelj, voditeljica logistike u tvrtki Nimco brands & liquers iz Bestovja, poznatom proizvođaču jakih alkoholnih pića, pojašnjava da nema povećanja trošarina na jaka alkoholna pića, osim što se sada umjesto u kunama plaćaju u eurima.

"Mi, proizvođači bismo dobili pismenu obavijest da je došlo do bilo kakvih promjena", napominje Ljubelj.

Svjetlan Stanić, osnivač i suvlasnik Stanić Grupe, koja je nedavno preuzela i zadarsku Marasku, također nije upoznat s bilo kakvom promjenom u sustavu trošarina.

image

Svjetlan Stanicć, vlasnik i predsjednik Uprave Stanić Grupe

Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:07