Bankaroidi

Tri najveće svjetske financijske institucije pod optužbom za kartelsko udruživanje

Banka Australije i Novog Zelanda (ANZ), Deutsche Bank i Citigroup na optuženičkoj klupi zbog prijestupa u IPO-u ANZ banke
ANZ Bank, Sydney, Australija
 REUTERS

Protiv tri velike svjetske financijske institucije, Banke Australije i Novog Zelanda (ANZ), njemačke Deutsche Bank i američkog financijskog servisa Citigroup bit će podignute optužnica za kartelsko udruživanje, danas je potvrdila Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC), prenosi BBC.

“Optužnica će se ticati navodnog udruživanja u kartel, a donosi se na trgovanje dionicama ANZ-a iz 2015. godine”, kratko je izjavio u petak Rod Sims, predsjednik ACCC-a komentirajući daleko najveći slučaj financijskog kriminala u australskom bankarskom svijetu.

Naime, u 2015. godini, kada je ANZ banka, jedna od četiri najveće australske banke, preko IPO-a izdala dionice u vrijednosti 2,4 milijardi australskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) nije poštivala sve regulatorne propise, piše BBC. Australski “čuvari tržišnog reda” ACCC otkrili su financijske divove terete za jedan dio, odnosno 25 milijuna dionica od ukupno 81 milijuna izdanih, vrijednosti gotovo 800 milijuna dolara koje ANZ nije objelodanio u svojoj dokumentaciji, a prodane su na tržištu.

Isto tako, u procesu IPO-a ANZ banke, globalni su financijski servisi Deutsche Bank i Citigroup pružili osiguranje dionica (underwriting) što je ACCC natjeralo da posumnja u “kartelsko ponašanje”, odnosno udruživanje više poduzeća u ostvarivanju profita, a to krši pravila tržišnog natjecanja prema kojima bi financijski servisi trebali biti konkurenti, a ne saveznici.

“Optužba ACCC-a jest da su udruženi osiguravatelji postigli dogovor oko raspolaganja s manje od jedan posto valjanih redovnih dionica ANZ banke”, objašnjavaju iz Citigroupa te, očekivano, odbacuju optužbe i inzistiraju da su djelovali u skladu s obvezama osiguravateljskog ugovora, prenosi CNN.

Sličan je odgovor došao i iz Deutsche banke u kojem tvrde da je banka, kao i zaposlenici, djelovala odgovorno i u skladu s tržišnim pravilima.

Inače, njemačka Deutsche Bank, jedna je od najvećih europskih banaka koja djeluje u više od 70 zemalja i broji preko 100 tisuća zaposlenih. Isto tako, Citigroup je američka multinacionalna investicijska banka i financijski servis koji posluje u 160 zemalja diljem svijeta, zapošljava preko 200 tisuća ljudi, a prošlogodišnji su im prihodi premašili 70 milijardi dolara.

Uzgred, australski financijski sektor u zadnjem je desetljeću preplavljen financijskim skandalima. ANZ banka je prošle godine, bila prisiljena platiti 50 milijuna australskih dolara u nagodbi za optužbe namještanja kamatnih stopa. Prema pisanju Bloomberga, ACCC je, preko tog slučaja, otkrio niz prijestupa ANZ banke koji se tiču laganja regulatorima, falsificiranja dokumentacije i primanja mita, a novom će optužnicom pokušati stati na kraj kriminalnim radnjama u australskim visokim financijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:53