ŠTEDITE TIJEKOM CIJELOG RADNOG VIJEKA

Tri najvažnija koraka za mirovinu dok radite

Mirovina iz drugog stupa usklađuje se dvaput godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena. To znači da ako potrošačke cijene narastu tri posto, za isti postotak povećat će se mirovina koju isplaćuje MOD
 Shutterstock

Sami odaberite svoj obvezni mirovinski fond

Čim dobiju prvi posao, svi mlađi od 40 godina imaju rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda. Fond moraju odabrati i obrtnici, poljoprivrednici i osobe sa samostalnom djelatnošću. Možete ga odabrati s osobnom iskaznicom na šalteru Regosa u bilo kojoj poslovnici Fine ili online. Ako se ne učlanite sami, Regos će vas automatski rasporediti u jedan od fondova, ali taj fond možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Pratite prinos na svoju mirovinsku štednju u drugom stupu

Na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu prikuplja se vaša osobna mirovinska štednja: pet posto bruto plaće koji svaki mjesec uplaćuje vaš poslodavac, uvećano za prinos koji ostvaruje mirovinski fond. Redovito provjeravajte stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu i pratite prinose jer o tome ovisi vaša buduća mirovina. Prinose možete pratiti pozivom na besplatni infotelefon svojeg fonda, na web-stranici fonda s PIN-om ili OIB-om, putem SMS-a ili aplikacije koju imaju pojedini fondovi.

Dodatno štedite!

Dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu jedina je na koju možete ostvariti državne poticaje od 15 posto godišnje, prinose fonda i olakšice za poslodavce. Država na dobrovoljnu mirovinsku štednju daje još 15 posto poticaja, uz maksimalan iznos od 750 kuna godišnje. To znači da ćete na uplatu dobrovoljne mirovinske štednje tijekom jedne kalendarske godine do ukupno 5000 kuna od države dobiti poticaje u iznosu od 750 kuna. Mirovinski fond pritom ostvaruje prinose i na vaše uplate i na državne poticaje. Štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima potpuno je fleksibilna jer sami birate koliko i kada želite uplaćivati. Važno je znati da dobrovoljnu mirovinsku štednju možemo početi koristiti već sa 55 godina. Do 30 posto te svoje ušteđevine moguće je podići jednokratno.

PET ALATA KOJI ĆE VAM OLAKŠATI ŠTEDNJU ZA MIROVINU

1. Kalkulatori štednje

Dobrovoljni mirovinski fondovi na web-stranicama imaju kalkulatore za izračun štednje: unesite iznos koji ste spremni uplatiti mjesečno ili godišnje i broj godina štednje te izračunajte očekivani ukupni iznos ušteđevine s državnim poticajima i prinosima fonda. www.rmf.hr www.azfond.hr www.crosig-trecistup.hr www.ersteplavi.hr

2. Aplikacije fondova

Aplikacije obveznih mirovinskih fondova članovima omogućavaju da svaki dan prate stanje na osobnom računu u mirovinskom fondu, uključujući i koliko su ukupno doprinosa uplatili, zaradu fonda te kada mogu besplatno promijeniti kategoriju fonda.

3. Najdetaljniji specijal na YouTubeu o mirovinama

Na kanalu UMFO-a na YouTubeu pratite Gospodina Fina, doznajte sve informacije o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu i napravite dobar plan za mirovinu.

4. Digitalna platforma mirovinskifondovi.hr

Posjetite personaliziranu digitalnu platformu mirovinskifondovi.hr i uz pomoć 130 vodiča, analiza stručnjaka i vijesti napravite dobar plan za mirovinu. Najveća platforma o mirovinama u Hrvatskoj donosi detaljne odgovore na pitanje kako se pobrinuti za svoju budućnost ako se još školujete, radite ili ste već u mirovini.

5. Gospodin Fin, chatbot na Viberu

Gospodin Fin prvi je virtualni financijski pomoćnik kojeg su stvorili mirovinski fondovi kako bi vam pomogao štedjeti za mirovinu. Prislonite kameru mobitela, skenirajte QR kod i razgovarajte s Gospodinom Finom na Viberu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:08