šef nizozemskog ASML-a

Trgovinski antagonizam SAD-a i Kine nadživjet će Trumpa

Glavni kupci ASML-a su proizvođači čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics Co i Intel Corp.
Joe Biden na Kineskom zidu (2001.)
 Greg Baker

Antagonizam između SAD-a i Kine u sektoru poluvodiča neće splasnuti nakon odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće, prognozirao je izvršni direktor nizozemskog tehnološkog diva ASML-a Peter Wennink.

Trgovinski rast Washingtona i Pekinga pogodio je nizozemsku kompaniju koja je pod američkim pritiskom obustavila prodaju najnovijih stojeva Kini ukupne vrijednosti oko 200 milijuna dolara.

ASML je vodeći svjetski proizvođač litografskih strojeva koji koriste energetske zrake za utiskivanje čipovskih sklopova na podlogu. Njegovi su glavni kupci proizvođači čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics Co i Intel Corp.

Neki promatrači u sektoru nadaju se da će kabinet novog američkog predsjednika Joea Bidena ublažiti napetosti s Kinom, ali Wennik ne očekuje velike promjene u skorije vrijeme.

Suparničke sile žele kontrolirati ključnu tehnologiju, uključujući poluvodičke sustave, objašnjava.

"To je prostor za natjecanje i izvor je antagonizma i mi mu svjedočimo", rekao je, misleći na američka ograničenja trgovanja s Kinom.

„Mislim da se to neće promijeniti. Da budem iskren, u pitanju je samo srce, sama bit industrijske politike obje zemlje, rekao bih. Vrijednosnu bazu stvarat će upravo poluvodiči, tehnologija, što znači da se stvari neće promijeniti, morat ćemo živjeti s tim“, rekao je Wennink.

Nizozemska je kompanija u trećem prošlogodišnjem tromjesečju povećala neto prihode za trećinu, na 3,96 milijardi eura. Neto dobit gotovo joj je udvostručena, na 1,06 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08