REPORT GOJKA DRLJAČE

Trgovci naftom, mineralima i metalima ostvarili najveći profit u povijesti pa isplatili ‘božićnicu‘ od milijardu dolara

Jedan od najvećih svjetskih trgovaca dobrima - Trafigura – imao je najviši profit u 28-godišnjoj povijesti

Trafigura; ilustracija

 Fabrice Coffrini/AFP

Međunarodni trgovci dobrima (naftom i naftnim derivatima, metalima i mineralima) tijekom oporavka od krize izazvane pandemijom realizirali su ekstremno visoke promete i profite. Možda je najbolji primjer jedan od najvećih svjetskih trgovaca dobrima - Trafigura – koji je zahvaljujući rastu potražnje za naftom i derivatima imao najviši profit u 28-godišnjoj povijesti.

Prema pisanju FT-a, uprava Trafigure zahvaljujući izdašnom profitu odlučila je direktore i sve zaposlene nagraditi s milijardu dolara bonusa. Ključni izazov Trafigure bili su vezani uz logistiku i zastoje u lancima opskrbe kad je krenuo rast potražnje.

Ukupni profit Trafigure iznosio je 3,1 milijardu dolara te je udvostručio onaj u prethodnoj godini, dok su im prihodi rasli na 231 milijardu dolara ili za 57 posto. Najveći rast zabilježio je njihov biznis s metalima koji je rastao 95 posto te dosegao 2,45 milijardi. Trgovina naftom i derivatima rasla im je 25 posto.

Sve to reflektiralo se na vrijednost njihove dionice koja je zabilježila 36-postotni uspon te su prvi put premašili iznos ukupne tržišne kapitalizacije od 10 milijardi dolara. Iako se radi o izvanrednim poslovnim postignućima, sve to daleko je od koristi koje su tijekom pandemije izvukle pojedine high tech kompanije.

Valja voditi računa kako je posao svjetskih trgovaca dobrima poprilično rizičan. Tako je Trafigureu ukupni dug narastao s 32 na 45 milijardi dolara te im se i povećao potencijalni rizik. U njihovom poslu visina rizika mjeri se procjenom koliko teoretski mogu najviše izgubiti u jednom danu. Taj jednodnevni rizik gubitka u godini dana porastao im je s 26,4 milijuna na 47,9 milijuna dolara.

I najveći svjetski trgova dobrima – Vitol – lani je imao izrazito uspješnu godinu te su svojim partnerima distribuirali 2,9 milijardi dolara.

Brif:

1. World Inequality Lab, kojeg je osnova slavni ekonomist i teoretičar nejednakosti Thomas Piketty, svjetskoj javnosti ponudio fantastični simulator u kojem možete usporediti visinu prihoda ili bogatstva vašeg kućanstva s pozicijom unutar pojedinog društva (države). Ako želite znati koliko ste visoko ili nisko rangirani po primanjima ili imovini ovdje možete pronaći simulator World Inequality Laba.

2. Ujedinjeni arapski emirati skraćuju radni tjedan na 4 i pol dana te sinkroniziraju nacionalne vikende na subotu i nedjelju kako bi se uskladili s globalnim tržištima. Radni tjedan im inače traje od nedjelje do četvrtka.

3. Budući kancelar Olaf Scholz izabrao je za novog njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha. Radi se parlamentarcu koji je epidemiolog; pobornik oštrih mjera i obaveznog cijepljenja.

Preporuka dnevnog štiva:

Istraživanje NBER-a: Zašto liječnici imaju više šanse postati ovisni o antidepresivima, opijatima, sedativima... I to pogotovo muškarci.

Znanstvenici otkrili ‘maskiranu‘ verziju omicrona

Službena informacija HALMEDA o rizicima upale srca i srčane ovojnice nakon cijepljenja mRNA cjepivom. Napokon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:14