Izvanredne mjere

Trgovački sudovi sproveli preporuku države o zabrani ulaska na sudove i odgodama ročišta

Mjere zabrane ulaska na sudove vrijede najmanje idućih 15 dana ili do nove odluke
Trgovački sud u Zagrebu
 Damjan Tadić / Hanza Media

Od jutros je zabranjen ulaz na trgovačke sudove u zemlji strankama sudionicima sporova i drugim građanima. Prema pripadajućoj odluci predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Nina Radića, zabrana se provodi do daljnjega po preporukama Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa u cilju zaštite od širenja koronavirusa.

- Ulazak u zgradu suda ograničen je isključivo za ročišta koja sudska vijeća nisu odgodila radi složenosti i hitnosti – navodi se u odluci predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zahtjevi za uvide u sudski registar trgovačkih sudova podnose se do daljnjega elektronskim putem, a pripadajuća rješenja podižu se na portama sudova. I zahtjevi za upis promjena u osnivačkim dokumentima trgovačkih društava podnose se elektronski, ali sudovi neće izdavati pismene potvrde nego će odluke objavljivati u elektronskom obliku sudskog registra.

- Sudska vijeća sukladno općim preporukama zaštite i zakonskim odredbama mogu odgoditi određena ročišta – stoji u odluci predsjednika zagrebačkog Trgovačkog suda uz dodatak da navedene mjere na tom sudu vrijede najmanje idućih 15 dana ili do trenutka kada se donesu nove mjere.

Splitski Trgovački sud zabranio je ulaske u zgradu suda svim strankama koji za to nemaju pismeni poziv. Visoki trgovački sud, prema odluci predsjednika suda Marija Vukelića, od danas također primjenjuje zabranu primanja stranaka u postupcima koji se vodi na VTS-u, ali bez iznimke. Zabrana je, prema istome izvoru, u primjeni do 1.travnja.

- U slučaju iznimne hitnosti stranke i njihovi zastupnici mogu se obratiti na telefone i e-mail – navodi se u odluci predsjednika VTS-a.

Ministarstvo pravosuđa 13.ožujka dalo je preporuku da se sva ročišta na svim sudovima koja nisu hitna, odgode na razdoblje od 14 dana. Sudovima je istom odlukom ponuđena mogućnost organiziranja rada od kuće na poslovima za koje je to moguće.

Trgovački sudovi, neovisno o odgađanju većine ročišta i zabrani ulaska strankama u postupcima na sudovima, nastavljaju s redovitim donošenjem rješenja, zaključaka i izvješća, primjerice, stečajnih upravitelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:27