Stigla je odluka

Trgovački sud u Pazinu: Uljanik d.d. ide u stečaj!

Uljanik grupa ima 11 tvrtki, od kojih su već njih šest otišle u stečaj
Potencijalni kineski ulagači iz tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) u obilasku Uljanika
 Goran Šebelić/Cropix

NOVO, 9.45 - Trgovački sud u Pazinu u petak odlučio je otvoriti stečaj Uljanika d.d.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.

"Razlozi za stečaj su toliko očiti da, nažalost, nema mogućnosti druge odluke", kazao je sudac.

---------------------------------------------------------

Trgovački sud u Pazinu danas će na ročištu koje počinje u 9,30 sati odlučiti o mogućem otvaranju stečaja u Uljaniku d.d., krovnom i vlasničkom društvu Uljanik grupe u kojoj je 11 tvrtki, od kojih su već njih šest otišle u stečaj. Damir Rabar, stečajni sudac, na ročištu prije dva tjedna je utvrdio kako su ispunjeni razlozi za otvaranje stečaja - nesposobnost za plaćanje i prezaduženost - ali je odgodio odluku na zahtjev sindikata i uprave tvrtke koji su predložili da se pričeka stav kineske China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o mogućem preuzimanju Uljanik grupe.

Neće biti čudno ako Rabar donese ovog puta odluku o otvaranju stečaja, jednako kao što je njegov kolega ovog tjedna donio odluku za stečaj nad Uljanik brodogradilištem, jer kineska tvrtka očito nije zainteresirana preuzeti Uljanik prije nego se sve najprije ne „raščisti“ u stečajnom postupku. Podsjetimo, Darko Horvat, ministar gospodarstva je najavio kako bi delegacija CSIC-a idući tjedan trebala doći opet u Hrvatsku, ali bez detalja o njihovim stavovima glede Uljanika. Sindikati i uprava Uljanik brodogradilišta, pak, nisu od suca na zadnjem ročištu zatražili odgodu i tako su sucu „olakšali“ odluku o pokretanju stečaja, a bit će zanimljivo vidjeti i je li Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d. „odustao“ od Kineza ili će ipak zatražiti od Rabara da još jednom odgodi odluku.

Ako nad Uljanikom d.d. danas bude otvoren stečaj, to će značiti da će sve njegove kompanije postati dio stečajne mase, uključivo i brodogradilište 3. maj, za kojeg je stečajno ročište zakazano za 5. lipanj. Danas je, između ostalog, važan dan i zbog toga što istječe i rok za dogovor oko isporuke jaružala za naručitelja Jan de Nul, koji bi državu mogao na ime jamstava stajati 920 milijuna kuna ako se dogovor ne postigne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49