Novac.hr

Treća najveća ekonomija svijeta zabilježila pad, prekinut najduži rast od 80-ih

BDP Japana iznosi 4,9 bilijuna dolara, a u prvom kvartalu 2018. zabilježen je pad od 0,2 posto
Tokio noću
 Profimedia, Alamy

Nakon dvogodišnjeg rasta, Japan je zabilježio pad gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine, izvještava BBC.

Naime, zbog smanjenja privatnih ulaganja i slabije potrošnje građana, treća najveća ekonomija svijeta, čiji BDP (prema procjenama MMF-a) iznosi 4,9 bilijuna dolara, prvi put u dvije godine je pala i to za 0,2 posto. Tako je prekinut najduži rast japanske ekonomije od 1980-ih.

Osobna potrošnja građana čini oko 60 posto gospodarske aktivnosti Japana, dok se ostatak odnosi na izvoz elektroničkih i ostalih proizvoda, a ekonomisti objašnjavaju navedeni pad globalnim smanjenjem potražnje za elektronikom i lošim vremenskim uvjetima (koji su povisili cijene povrća i tako smanjili potrošnju građana). Ipak, očekuje se oporavak u tekućem tromjesečju.

Posrtanje aktivnosti udarac je za hvaljenu ekonomsku politiku premijera Shinza Abea, koji je već pod pritiskom zbog niza skandala. Od 2012. godine japanski premijer provodi politiku usmjerenu na poticanje potrošnje, povezujući ultralabavu monetarnu politiku s fiskalnim poticajima.

Gospodarstvo je na početku godine posustalo zbog stagnacije osobne potrošnje, nakon 0,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Privatna ulaganja u stambene nekretnine ponovo su smanjena, za 2,1 posto, nakon 2,7-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Izvoz robe i usluga usporio je u prvom tromjesečju na 0,6 posto, u odnosu na 2,2-postotni rast u prethodna tri mjeseca.

- Globalno gledano, tehnologija se trenutno nalazi u fazi prilagodbe, što utječe na prihode od japanske proizvodnje i izvoza – objasnio je ekonomist Yoshimasa Maruyama dodajući da sumnja da će ekonomija nastaviti padati.

Ipak, drugi ekonomisti za pad gospodarstva krive trgovinske nesuglasice između SAD-a i Kine što utječe na sveukupno svjetsko gospodarstvo.

- Ono što nas najviše brine jest pad ulaganja korporacija zbog američkog protekcionizma. Iz tog razloga postoji velika mogućnost da će opet doći do pada, no ne značajnog – rekao je japanski ekonomist Seijiro Takeshita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:05