udruženje čartera

‘Trebamo proširene mjere jer mi pad prihoda imamo zimi‘

‘Većina bukinga odrađena je u last minuteu, rezervacije su realizirane po znatno nižim cijenama od uobičajenih pa bilježimo financijski gubitak‘
 Duje Klarić/HANZA MEDIA

Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene. Apeliramo u dobroj vjeri na ministra Josipa Aladrovića te vjerujemo da će nam Ministarstvo rada izaći ususret, kao što je izašlo ugostiteljima koji mogu birati obračun mjesec za mjesec ili kumulativno - istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - čarter HGK na sjednici tog udruženja.

Prema predstavljenim podacima, prosječni pad dolazaka u sektoru čartera ove godine kreće se oko 50 posto, a prihodi su im pali za 65 posto.

Ovisni o letovima

Na sjednici je istaknuto i kako se uspjeh nautike i brojevi ostvarenja vežu za rezultat marina i megajahti, a brojevi za segment čartera govore nešto drugo. - eri u splitskom bazenu imaju pad i oko 60 posto, a južnije je još gore s obzirom na ovisnost o letovima - ilustrirao je situaciju Paško Klisović. Ono što posebno zabrinjava čarteraše jest pad prihoda koji premašuje pad broja dolazaka.

- Pad prihoda djelatnosti je do 65 posto, a to je ono od čega živimo, ne od broja dolazaka. S obzirom na to da je većina bookinga obavljena u last minuteu, rezervacije su realizirane po znatno nižim cijenama od uobičajenih, tako da je financijski gubitak značajan.

Gosti iz dalekih destinacija su gotovo u potpunosti izostali, ali uspjeli smo doći do nekih novih koji dosad nisu bili er-gosti i njih treba zadržati - kazao je Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarterske tvrtke Angelina Tours iz Biograda.

Predsjednik er udruženja pri HGK osvrnuo se i na kraj ovogodišnje turističke sezone, naglasivši kako se gubici od bookinga, koji je izostao zbog rasta broja zaraženih koronavirusom potkraj ljeta, procjenjuju na približno 150 milijuna eura.

Svadbe i partyji

- Nadamo se da su svadbe i partyji bili vrijedni toga, a da ćemo se, bude li opet ista situacija, ipak odlučiti za er-segment, koji je puno sigurniji vid odmora, a kojem je zbog rizičnih masovnih sadržaja prekinuto pola sezone - zaključio je Klisović. Inače, na sjednici Udruženja marina pri HGK prestavljani su rezultati po kojima je u prvih osam mjeseci 2020. iskorištenost kapaciteta marina bila četiri posto manja, cijena veza smanjena za 23 posto, dok je prihod po vezu pao za 16 posto.

Istopili rezerve

Čarterske tvrtke su također preko Hrvatske gospodarske komore, čiji je predsjednik Luka Burilović imao sastanak u tom povodu s čelnicima Hamag Bicroa, upozorile da već šest mjeseci nisu dobile rješenja zahtjeva za covid-kredite. Prema njihovim riječima, svaka moguća rezerva se istopila te su im sredstva za obrtna sredstva i likvidnost hitno potrebna kako bi njihov biznis uopće opstao i dočekao iduću sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:25