Ekonomija marihuane

Transformacija kanabisa: S crnog tržišta do multimilijarderske legalne globalne industrije

Ta popularna, ali još uvijek kontroverzna biljka postala je prilično zanimljiva velikim investitorima
Ilustracija
 Profimedia, Abaca

Desetljećima je, iako nitko nije znao točno zašto, 20. travanj bio neslužbeni praznik za one koji konzumiraju marihuanu, baš kao što je bio i dan posvećen šalama na njihov račun. Međutim, prema pisanju CNN-a, danas je taj dan podsjetnik na to koliko brzo se marihuana transformira od ilegalnog preparata do legalne industrije teške više milijardi dolara.

Kompanije za uzgoj i preradu kanabisa, čijim se dionicama javno trguje, zabilježile su rast prodaje otkad je Kanada legalizirala marihuanu prošlog listopada, a nekoliko američkih država izglasalo legalizaciju marihuane za medicinske, ali i rekreacijske svrhe. To je, ujedno, značilo i da je ta popularna, ali još uvijek kontroverzna biljka postala prilično zanimljiva velikim investitorima.

Tako, kompanija Constellation Brands u čijem je portfoliju i pivo Corona, drži 35 posto vlasništva u kanadskoj tvrtki Canopy Growth, koja pak planira ojačati svoju poziciju i na američkom tržištu marihuane. Iz Constellationa su u četvrtak objavili i da razmišljaju o preuzimanju 50 posto Canopyja.

Na tom je tragu i grupa Altria, inače vlasnica Marlboroa, investirala 1,8 milijardi dolara u proizvođača kanabisa Cronos Grupu, dok Tilray surađuje s Budweiserom na osmišljavanju pića s kanabisom.

Ipak, budući da su dionice i Cronosa i Canopyja ove godine već skočile u nebo, neki se pitaju je li riječ o spekulativnoj maniji i investicijskom balonu.

- Ovo su nove kompanije koje tek počinju. Bit će puno volatilnosti, tako da kao investitor morate biti selektivni - smatra Dan Ahrens, jedan od čelnih ljudi u investicijskoj kompaniji AdvisorShares, koja je nedavno pokrenula posebni fond Pure Cannabis ETF, namijenjen upravo za ulaganje u dionice proizvođača kanabisa.

S druge strane, strateg kompanije Investment Management Rob Almeida, drži kako investitori koji ulažu u kanabis trče pred rudo. On je, naime, zabrinut da bi ulaganje u dionice ih kompanija mogao biti samo još jedan investicijski hir, poput onog, dodao je, s 3D printanjem i blockchainom.

U svakom slučaju, ono što bi investitore moglo usporiti je činjenica da cijena marihuane pada jer, budući da sve više država legalizira upotrebu marihuane, jača konkurencija. Mnoge kanadske kompanije, primjerice bilježe snižavanje cijena otkad je marihuana legalizirana.

Ipak, na horizontu je sve više velikih spajanja, preuzimanja i stvaranja moćnih konglomerata koji žele zauzeti velik dio ovog legalnog kolača od marihuane. Prema mišljenju Matta Hawkinsa iz Cresco Capital Partnersa, sve će više kompanija nastojati povezati se i zauzeti veći udio na tržištu da mogu ostati konkurentni.

- Za male startupe sada će postati vrlo teško plasirati se na tržište i natjecati se velikim konglomeratima - dodao je.

Drugim riječima, zaključuje CNN, to je još jedan znak da je marihuanski biznis počeo funkcionirati baš kao i bilo koja druga velika potrošačka industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:04