NOVI ZAMAH

Tramišak najavila prvi poziv za novo programsko razdoblje, vrijedan 80 milijuna eura

Taj program odobrila je EK, a ukupna sredstva za njega iznose 172,98 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Nataša Tramišak

 Davor Pongracic/Cropix

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u ponedjeljak je najavila prvi poziv za novo programsko razdoblje 2021.-2027., vrijedan 80 milijuna eura, koji će obuhvatiti osam županija Jadranske Hrvatske.

Tramišak je to najavila u Veneciji tijekom početne konferencije Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2021.-2027.. Taj program početkom kolovoza odobrila je Europska komisija, a ukupna sredstva za njega iznose 172,98 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, navodi se u priopćenju iz tog ministarstva.

Prvi poziv za programsko razdoblje iznosi 80 milijuna eura, a obuhvatit će osam županija Jadranske Hrvatske (Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija i Zadarska županija).

Projekti koji će biti sufinancirani odnosit će se na održiv rast u plavoj ekonomiji, održiv pomorski i multimodalni transport, kulturu i turizam za održiv razvoj te promicanje prilagodbi klimatskim promjenama te jačanje i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture. Stopa sufinanciranja ovog poziva iznosit će 80 posto, a preostalih 20 posto ulagat će sami prijavitelji na tom pozivu.

Na taj poziv mogu se prijaviti nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela i njihova udruženja, javnopravna tijela, neprofitne organizacije, profitne organizacije, međunarodne organizacije koje djeluju prema nacionalnom pravu države članice EU te prema međunarodnom pravu i škole i obrazovne ustanove, ističu iz Ministarstva.

Tijekom početne konferencije, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je kako je Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska najveći prekogranični program u kojem sudjeluje Hrvatska.

Ocijenila je i da rvatska ima odličnu suradnju s Italijom i u drugim programima unutar Europske teritorijalne suradnje, unutar tri transnacionalna i jednog interregionalnog programa kao i u Europskoj strategiji za jadransku i jonsku regiju.

"Ako pogledamo programsko razdoblje 2014.-2020., uspjeli smo izgraditi jaka i efikasna parterstva sa našim talijanskim kolegama. Posebno zahvaljujem svima koji su pokazali dobru volju i uložili svoje vrijeme i trud da doprinesu procesu programiranja Programa Italija-Hrvatska 2021.-2027. S ponosom mogu reći da su iza nas dvije godine predanog zajedničkog rada na oblikovanju novog Programa suradnje u okviru Radne skupine za definiranje ciljeva politike i odgovarajućih specifičnih ciljeva u skladu s novom regulaivom Europske unije", istaknula je ministrica Tramišak.

Ministrica je rekla kako su Hrvatska i Italije prepoznale važnost suradnje u zaštiti okoliša i očuvanju bioraznolikosti Jadrana, kao i u boljoj prekograničnoj mobilnosti, prilagodni klimatskim promjenama, zelenim i plavim inovacijama, valorizaciji kulturne baštine i smanjenju prekograničnih preprema.

„Prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga ima značajnu alokaciju od 80 milijuna eura i pruža velike mogućnosti za daljnju suradnju. Uvjerena sam da će program dobiti veliki broj kvalitetnih projektnih prijedloga od kojih će najbolji projekti biti ugovoreni i uspješno realizirani“, zaključila je ministrica.

Federico Caner, talijanski ministar zadužen za projekte Europske unije za pokrajinu Veneto zaželio je uspješnu suradnju na programu Italija-Hrvatska, kao i na realizaciji projekata koji su od značajne važnosti za sve projektne partnere.

Minimalni broj partnera koji će se prijavljivati na pozive je tri, od čega je barem jedan iz Hrvatske, a jedan iz Italije, dok je maksimalni broj partnera koji će zajednički sudjelovati na projektu i prijaviti se na poziv osam, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 18:49