Kratki spoj

Toyota povlači milijun hibridnih vozila zbog problema koji može prouzročiti požar na autu

Radi sigurnosnih provjera povlače se modeli Prius, Prius PHV i C-HR
Toyotin SUV hibrid
 Profimedia, Alamy

Japanski automobilski div Toyota najavio je u srijedu da će povući više od milijun hibridnih vozila širom svijeta zbog problema s električnim žicama koji bi mogao prouzročiti požar u vozilu.

Radi sigurnosnih provjera povučeno će biti oko 1,03 milijuna automobila i to modeli Prius, Prius PHV i C-HR, proizvedenih u razdoblju od lipnja 2015. do svibnja 2018. godine, izvijestili su iz japanske tvrtke.

Od navedene ukupne brojke, 554 tisuće automobila bit će povučene u Japanu, 219 tisuća u Europi a 217 tisuća u Sjevernoj Americi.

"Postoji mogućnost kratkog spoja... na električnim žicama i stvaranja visoke temperature pri njihovom trošenju povezanom s vibracijama u vožnji", objasnili su iz Toyote u dokumentu dostavljenom japanskom ministarstvu prometa.

"To u najgorem slučaju može prouzročiti požar u vozilu", stoji u dokumentu.

Glasnogovornica Toyota Japana kazala je da joj nisu poznati slučajevi ozljeda u Japanu povezani s tim problemom. "Teško je znati je li se takav incident dogodio i koliko puta", istaknula je ona u izjavi za AFP.

Toyota je od 1997. godine prodala više od 10 milijuna hibridnih vozila, uključujući i one marke Prius.Godine 2016. najavili su povlačenje ukupno 3,37 milijuna vozila širom svijeta zbog problema sa sigurnosnim jastucima i sustavom upravljanja ispuštanjem isparenja goriva.

Kada je u pitanju marka Prius, najveći je opoziv bio onaj iz veljače 2014. godine, kada je povučeno više od 1,9 milijuna tih automobila.

Inače, Toyota je prošle godine prodala 10,49 milijuna vozila pri čemu zaostaju samo za Volkswagenom (10,74. mil) i grupom Renault-Nissan-Mitsubishi (10,61 mil.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:24