Podaci Fine

Top 10 gradova u Hrvatskoj s najvećom zaradom, tri prednjače

Dubrovnik, Novigrad, Poreč, Zagreb
 Hanza Media

Poduzetnici iz Zagreba, Poreča i Rijeke ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine i vodeći su na ljestvici 10 gradova s najvećom zaradom, pokazuje analiza koju je objavila Financijska agencija (Fina).

Među top deset gradova prema kriteriju neto dobiti nalaze se još Sveta Nedelja, Dubrovnik, Velika Gorica, Vukovar, Zadar, Varaždin i Rovinj.

Iz Fine napominju kako su u usporedbi s rang listom iz 2018. s popisa ispali Split, Karlovac i Našice, a novi na rang listi su Sveta Nedelja, Zadar i Varaždin.

Konsolidirana neto dobit poduzetnika u top 10 gradova lani je iznosila 23,5 milijardi kuna, dok je konsolidirana neto dobit svih poduzetnika u Hrvatskoj bila 31,3 milijarde kuna.

U navedenih top deset gradova lani je bilo 63.598 poduzetnika, a zapošljavali su 498.387 radnika.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 navedenih gradova, čiji je udio 46,7 posto u broju poduzetnika, 51,4 posto u broju zaposlenih, 62,7 posto u ukupnim prihodima, 66,7 posto u dobiti razdoblja, 51,9 posto u gubitku razdoblja te 75,1 posto u neto dobiti.

Razlog tome, kako navode iz Fine, je prvenstveno zbog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu.

Zagrebački poduzetnici, njih 45.608 s 372.776 zaposlenih, ostvarili su najveću neto dobit, od 18,5 milijardi kuna, što je 59 posto neto dobiti svih poduzetnika u zemlji.

Slijede poduzetnici Poreča koji su u 2019. ostvarili konsolidiranu neto dobit od 706,1 milijun kuna te poduzetnici iz Rijeke s dobiti od 641,8 milijuna kuna.

Na četvrtom mjestu liste top deset gradova po kriteriju neto dobiti su poduzetnici Svete Nedjelje koji su ostvarili 621,5 milijuna kuna neto dobiti, dok su poduzetnici Dubrovnika na petom mjestu s 597,6 milijuna kuna neto dobiti.

Na šestom mjestu su poduzetnici Velike Gorice s neto dobiti od 558,7 milijuna kuna, sedmo mjesto zauzeli su poduzetnici Vukovara s 504,5 milijuna kuna neto dobiti, a osmo mjesto zadarski poduzetnici koji su lani ostvarili neto dobit od 497,1 milijun kuna.

Na začelju liste se nalaze poduzetnici Varaždina s 487,6 milijuna kuna neto dobiti te su zauzeli deveto mjesto, dok su na desetom mjestu poduzetnici Rovinja s neto dobiti od 362,4 milijuna kuna.

Dobrim rezultatima poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, prema podacima Fine, najviše su doprinijeli HEP, Pliva i Hrvatski Telekom (HT), u Poreču Valamar Riviera, a u Rijeci Plodine.

Na rezultate u Svetoj Nedjelji najviše su doprinijeli Maba-Com u stečaju, u Dubrovniku Jadranski luksuzni hoteli, u Velikoj Gorici Lidl Hrvatska, u Vukovaru Prvo plinarsko društvo, u Zadru Tankerska plovidba, u Varaždinu Gumiimpex-GRP i u Rovinju Maistra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:36