Hakomov Dan tržišta 2021.

Tonko Obuljen: Uskoro nova telekom dražba

Obuljen je naglasio da u idućem razdoblju slijedi i puna primjena svih EU direktiva u području telekomunikacija, odnosno izrada novog Zakona o elektroničkim komunikacijama
Tonko Obuljen
 Marko Todorov/cropix

Vrlo brzo nakon dražbe za 5G, na kojima je država uprihodila 360 milijuna kuna te uz Hrvatski telekom, A1 i Telemach na tržište dovela još šest manjih igrača, plan je napraviti novu dražbu, najavio je Tonko Obuljen, predsjednik Hakoma. On je na regulatorovoj konferenciji - Danu tržišta 2021. - otvorio mogućnost da to bude već iduće godine. Pri tome je naglasio da će u tom procesu agencija biti otvorena za suradnju kao i kod dražbe za 5G.

- Čeka nas nova dražba, jer za dio postojećeg radiofrekvencijskog spektra koncesije izlaze 2024. godine, a ono što je sigurno je da ne planiramo čekati zadnji trenutak već da ćemo u dogovoru sa svim partnerima u taj proces krenuti brzo - kaže Obuljen.

Dodao je da je pandemija usporila dva važna koraka, a to je prelazak na signal digitalne televizije DVB-T2, koji je bio pretpostavka za početak komercijalizacije 5G-a. To je onda kao posljedicu imalo odgađanje dražbe za 5G i početak pune komercijalizacije 5G tek krajem ljeta.

Obuljen je naglasio da u idućem razdoblju slijedi i puna primjena svih EU direktiva u području telekomunikacija, odnosno izrada novog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

- Taj zakon bi skoro trebao na javnu raspravu, a o tome više može reći nadležno ministarstvo - kaže Obuljen.

Kao tri stvari koje bi mogle imati utjecaja na tržište navodi nove alate za s kojima će mjeriti konkurenciju na tržištu, zatim kako je istaknuo "stvarna" izgradnja mreža nove generacije i uvođenje eura.

- Nama kao sektoru malo znači uvođenje eura, ali sigurno će biti dosta upita korisnika oko zaokruživanja prilikom pretvaranja iz kuna u eure i tu se treba pripremiti unaprijed da nas ne iznenadi - kaže Obuljen.

Naglasio je da su se u proteklih godinu dana dogodile velike stvari na tržištu. United gropu potpuno je preuzeo Tele2 i pretvorio ga u Telemach, a Telemach je potpisao ugovor o kupnji Optime.

- Kako stvari sad stoje očekujem da će se kupovina Optime brzo realizirati - navodi Obuljen referirajući se na pad glavne zakonske prepreke za tu Telemachovu akviziciju. Ostaje još samo da se o tome očituje AZTN. No, u branši se komentira da bi to trebala biti formalnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30