OBJEDINJENJE APLIKACIJA

Tomašević predstavio platformu Smart City HUB Zagreb: ‘Jedan od noviteta je Otvoreni proračun Grada‘

Izrazio je žaljenje što Zagreb nije pionir u hrvatskoj digitalizaciji, ali napravit će sve da stigne druge digitalizirane gradove u vrlo kratkom roku

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u srijedu platformu Smart City HUB Grada Zagreba, čiji je cilj na jednome mjestu objediniti sve različite vrste aplikacija i informacija iz raznih gradskih ureda, a jedan od noviteta je Otvoreni proračun Grada.

Tomašević je naglasio da je epidemija koronavirusa postala "motor promjena" kojima se želi različite digitalne usluge pružiti svim građanima, digitalizirati postojeće usluge i pojednostaviti ih.

"Ideja je Smart City HUB-a na jednoj platformi imati sve različite vrste aplikacija koje postoje po različitim gradskim uredima i ustanovama. Toliko je tih digitalnih projekata u Zagrebu da ih je teško nabrojiti, a dobar dio građana niti ne zna da postoje, a kamoli da bi ih koristili", kaže Tomašević.

Želi se staviti sve na jedno mjesto sa što jednostavnijim pristupom i povećati broj podataka koje sustavno prikupljaju Grada, njegova poduzeća i ustanove. Svi bi podaci trebali biti obrađeni koliko je moguće u realnom vremenu, da nema potrebe za interakcijom i čekanjem informacija.

Dio platforme je i Otvoreni proračun, koji pokazuje prioritete vlasti, na što se troši novac, koji su njezini projekti. "To je samo početak otvaranja proračuna, jer je transparentan i otvoreni proračun temelj bilo kakve transparentnosti vlasti", istaknuo je Tomašević.

Izrazio je žaljenje što Zagreb nije pionir u hrvatskoj digitalizaciji, ali napravit će sve da stigne druge digitalizirane gradove u vrlo kratkom roku.

"Prvi puta gradski proračun nije dostupan samo u excel tablici nego i strojno-čitljivom obliku da ga svi mogu analizirati, obrađivati i prikazivati na različite načine", kazao je Tomašević.

Detaljni podaci o proračunskim prihodima i rashodima bit će dostupni javnosti

Objasnio je da su proračun usvojili na tzv. trećoj razini detalja, iako ga po novome zakonu moraju prikazivati na drugoj razini, s manje detalja.

"Želimo ga prikazati na četvrtoj razini detalja, ići ćemo korak ispred onoga što je sada standard i dva koraka ispred onoga što je zakonski standard. Želimo da što detaljniji podaci o proračunskim prihodima i rashodima budu dostupni građanima i zainteresiranoj javnosti", poručio je gradonačelnik.

Najavio je da ih očekuje usklađivanje sa zakonom po kojem neće samo prikazivati proračun, nego i stvarne transakcije s računa, gdje će se točno pratiti što se plaća, kome i zašto.

"Tu će se sada otvoriti bezbroj pitanja, to nije ugodno za bilo koju vlast, ali to apsolutno trebamo napraviti, nećemo se libiti da svi podaci budu maksimalno dostupni i da se otvore teme za koje možda ni ne znamo", rekao je.

Izloženost vlasti kritici je sastavni dio bilo kojeg demokratskog društva, mi kritiku moramo uvažiti čak i kad nije dobronamjerna, moramo to pretrpjeti bez da se ljude uhićuje, istaknuo je Tomašević osvrnuvši se na uhićenja građana zbog napisa na društvenim mrežama.

Voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju projekta pametnog grada Zagreb Smart City Sanja Malnar Neralić istaknula je da platforma ne stvara novu bazu podataka, već integrira različite baze da budu dostupne na jednom mjestu.

Također, Grad i ZICER žele natjecanjem Hackathon za otvoreni Zagreb "Hackl" odabrati prototip digitalnog rješenja kojem će primarni cilj biti jednostavniji pregled stavki gradskog proračuna.

Hackathon će se održati u ZICER-u od 25. do 27. veljače, pa su svi građani koji se bave dizajnom, programiranjem, obradom podataka, istraživačkim novinarstvom i drugim srodnim zanimanjima pozvani da se prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2022 15:17