IMPRESIVNA LISTA

Tomašević pobrojao što će sve točno graditi u Zagrebu: Ulaganja će biti vrijedna 220 milijuna eura!

Stambeni kompleks u Podbrežju, Paromlin, blok Badel, kampus u Borongaju, socijalni stanovi...

Zagreb

 /Shutterstock

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je za sljedeću godinu kapitalna ulaganja u vrijednosti od 220 milijuna eura. Za to će im, rekao je pred zagrebačkim poduzetnicima okupljenima na radnom ručku koji je organizirao HUP - Udruga malih i srednjih poduzetnika, trebati veliki angažman domaćeg građevinskog sektora.

- Molim vas javljate se na javne natječaje. Više nema namještanja niti bilo kakvog pogodovanja. Bez poduzetnika Grad Zagreb ne može uspjeti u svojim planovima - apelirao je gradonačelnik Tomašević.

Tomašević je ovaj susret s poduzetnicima shvatio prilično ozbiljno, u dvoranu Hilton Garden Inna stigao je s 13 gradskih pročelnika. Zagrebački gradonačelnik kazao je kako bi inače zbog tragedije, poput one koja se dogodila na Jakuševcu, odgodio slične sastanke. No, kako se radilo o događaju u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika koji, kako kaže Tomašević, čine kičmu ekonomije Zagreba i kako je radni ručak duže planiran, nije htio odustati od dolaska.

image

Tomislav Tomašević na Radnom ručku HUP-a

Nera Simić/Cropix

- Prvi ste gradonačelnik koji gostuje na tradicionalnom radnom ručku koji organizira HUP. Nadam se da je ovo početak ciklusa razvoja dijaloga gradonačelnika i lokalne zajednice. Spremni smo pomoći Gradu Zagrebu u obnovi i realizaciji svih projekata. Zato moramo otvoriti i pitanje angažmana gradske imovine, a sve u cilju poboljšanja stambene politike - izjavila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Okupljene poduzetnike zanimalo je kako će Grad Zagreb riješiti problem s derutnim zgradama, koje su u vlasništvu Grada, a naslanjaju se na susjedne zgrade. Tomašević je rekao da Grad Zagreb mora zaštititi imovinu građana, te obećao da će sve takve zgrade koje su vlasništvu Grada biti sanirane.

image

Radni ručak HUP-a i gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Nera Simić/Cropix

Složio se s prigovorima poduzetnika kako se predugo čeka na potpisivanje ugovora javne nabave.

Najprecizniji odgovor Tomašević je dao na pitanje o stambenoj politici Grada.

- Gradit ćemo priuštive i socijalne stanove. Priuštivi stanovi su namijenjeni svima onima čija je plaća manja od prosječne u Zagrebu. Socijalna gradnja je za one čija plaća je 30 ili više posto manja od prosjeka. Prosječna plaća u Zagrebu je 1300 eura, 200 eura više od ostataka Hrvatske. Dakle, kada je riječ o održivom stanovanju, stvari gledamo malo šire. Nećemo graditi samo za one najviše ekonomski ugrožene - elaborirao je Tomašević, te kao primjer takvog planiranja naveo stambeni kompleks u Podbrežju s 288 stanova, što je investicija vrijedna 40 milijuna eura.

Poduzetnike brine i zakrčenost u istočnom dijelu grada, oko stadiona Maksimir i bolnice Rebro.

- Na Bukovcu ćemo graditi podzemnu garažu s nekoliko stotina parkirnih mjesta. Na Borongaju ćemo uvesti novu liniju autobusa koja će non-stop voziti do Rebra, a za hitne slučajeve bit će osigurana žuta traka - odgovorio im je Tomašević.

U istočnom dijelu grada, odnosno kroz Heinzelovu prolazit će i nova tramvajska pruga vrijedna 32 milijuna eura.

Tomašević je najavio i da uskoro kreće realizacija projekta Blok Badel na potezu ulica Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova. Pričao je i o investiciji u Paromlin, vrijednoj 85 milijuna eura. Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi, planira se novo zdanje stadiona Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, koje bi trebalo biti gotovo u proljeće 2025., vrijedno 23 milijuna eura, kao i gradnja bazena Špansko, također teška 23 milijuna eura. Na rasporedu je i prva faza obnove Doma sportova.

Kao jedan od najvažnijih strateških projekta istaknuo je razvoj kampusa Borongaj, te najavio velika ulaganja od 24 milijuna eura u digitalizaciju gradske administracije.

Tomašević je poduzetnicima otkrio da kreće s projektom "Zelene javne nabave". Naime, plan je da hrana za institucije grada Zagreba bude uzgojena na najviše 50 kilometara od Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:29