PUT BEZ POVRATKA

Točka preokreta: Europa je ušla u novu stvarnost, malo je vjerojatno da će ugovor s Rusima biti obnovljen

Europa je prošle godine skupila rekordne rezerve plina, i još uvijek osjeća benefit toga

Vlak na željezničkoj stanici u Marktoberdorfu u Njemačkoj

 Imago/Alamy/Profimedia/

Hladna fronta proteklih je nekoliko tjedana zahvatila velik dio Europe, a ogromni tankeri koji prevoze gorivo kroz Crveno more su zbog sukoba na tom području preusmjereni na druge, duže, plovne puteve. Ova dva čimbenika, očekivalo se, povećat će cijenu plina. No cijena plina samo je padala, piše Bloomberg.

Iako je još prerano reći da je Europa posve neovisna i osigurana, i da problema s gorivom neće biti, to što se dogodilo ovaj mjesec umiruje. Pad cijena plina u takvim okolnostima šalje snažnu poruku da je najgora noćna mora koja je dovela do skoka računa za energiju i gurnula inflaciju na višegodišnje vrhunce stvar prošlosti.

Europa je prošle godine skupila rekordne rezerve plina, i još uvijek osjeća benefit toga. Pored toga, sve su snažniji dotoci iz obnovljivih izvora energije, a i zima je donedavno bila relativno blaga... Sve je to doprinijelo povoljnoj cijeni plina. Nažalost, u formiranju te cijene ulogu ima i spori gospodarski rast, jer se ograničava potražnja za energijom u velikim industrijskim silama, s Njemačkom na čelu.

Sve ovo znači da su trgovci svjesni kako Europa u ovom trenutku, s ovakvim zalihama, dotokom i potražnjom, ima dovoljno energije da dočeka proljeće.

Cijene plina u Europi daleko su ispod svojih vrhunaca u krizi

image

Kretanja cijena plina u Nizozemskoj

Iako sve ukazuje na to da je najgora kriza prošla, Europa je ušla u novu stvarnost koja ima svoj popis izazova.

Stari se kontinent sve više oslanja na obnovljive izvore energije, iako to znači da ćemo se morati nositi i s povremenim prekidima te proizvodnje. S gubitkom ruskog plina, o kojem je bila pretjerano ovisna prije invazije na Ukrajinu, također je morala tražiti druge izvore kako bi zadovoljila svoje potrebe za gorivom. To znači natjecanje s drugim dijelovima svijeta za udio inozemnog ukapljenog prirodnog plina.

“Samo gledajući cijene, čini se da je kriza gotova”, rekao je Balint Koncz, voditelj trgovine plinom u MET Internationalu u Švicarskoj. "Međutim, sada se oslanjamo na globalne čimbenike koji se mogu brzo promijeniti."

“Cijene bi mogle ponovno porasti, čak i u ovoj sezoni grijanja, ako dođe do iznenadnog prekida opskrbe ili duljeg hladnog vremena”, rekao je.

Jedan od ključnih rizika je Bliski istok usred napada na brodove u Crvenom moru, piše Bloomberg, ruti koju Katar koristi za slanje LNG-a u Europu. Tankeri za naftu i plin izbjegavaju to područje,. Tipičnog dana, otprilike dva do tri LNG broda koristila bi prolaz, prema podacima iz Kplera.

Alternativna energija

Cijene plina pale su gotovo 60% u 2023. i pale su za daljnjih 12% do sada ove godine, što bi trebalo pomoći u smanjenju potrošačkih računa za energiju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu će državno regulirana gornja cijena do proljeća pasti za gotovo 14%, procijenila je konzultantska kuća Cornwall Insight u prosincu.

"Ovo je druga zima koju Europa proživljava bez ruskog plina", rekao je Kim Fustier, voditelj europskog istraživanja nafte i plina HSBC Holdings Plc. "Činjenica da sada postoji presedan - zima 2022.-2023. koja je prošla bez ikakvih problema - pomaže u smirivanju živaca trgovaca."

Izgradnja obnovljive energije u Europi znači sve manji udio plina u mješavini električne energije na kontinentu. Povećanje broja vjetroturbina i solarnih instalacija pomoglo je smanjenju potrebe za gorivom, zajedno s oporavkom francuske nuklearne proizvodnje prošle godine.

Ali pred nama je dug put, s mnogo mogućih prepreka. Ugovor o tranzitu plinovoda između Rusije i Ukrajine istječe krajem ove godine — i malo je vjerojatno da će biti obnovljen — što znači da bi kontinent mogao dobivati ​​još manje plina iz Rusije. Iako postoje golema globalna ulaganja u LNG, velik dio novih kapaciteta neće doći na tržište do 2025. i 2026. godine.

Također, moramo računati na to da ekstremni vremenski uvjeti postaju sve češći, opterećuju elektroenergetske sustave i ponekad povećavaju potražnju za plinom.

Kako je Europa ograničila upotrebu plina da bi se nosila s ruskim smanjenjem opskrbe

Potražnja za plinom mogla bi se donekle oporaviti ove godine, ali bi trebala ostati ispod razine prije krize, procjenjuje Stanley Morgan.

image

Podaci za ključna EU tržišta potrošača plina

Pad cijena plina od vrhunaca 2022. nije uvijek bio stabilan.

Intenzivni napadi volatilnosti - od štrajkova LNG-a u Australiji do prekida rada u SAD-u do izbijanja rata između Izraela i Hamasa - uzrokovali su skokove, iznova nas podsjećajući da nije zajamčeno da će trenutni mir potrajati.

"Još uvijek smo vrlo oprezni što će se sljedeće dogoditi", rekao je Stefan Rolle, voditelj energetske politike u njemačkom Ministarstvu energetike, na Američkom energetskom summitu u New Orleansu u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:01