Zurovec kao Djed Božićnjak

To su pravi darovi: Gradonačelnik Svete Nedelje ukinuo prirez, porez na potrošnju...

To je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj
Sveta Nedelja, arhivska fotografija
 Mladen Pobi / Hanza Media

Grad Sveta Nedelja ukinuo je prirez od 6 posto te porez na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, što će donijeti rasterećenje od oko 7 milijuna kuna godišnje, priopćeno je u petak iz Grada Svete Nedelje.

To je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju o odlukama koje je na sinoćnjoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Sveta Nedelja.

"Dok na prosječnu hrvatsku plaću građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba, plaćaju prireza do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju. To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja, veliki su poticaji za daljnji razvoj poduzetništva i turizma", kaže se u priopćenju.

U Gradu Svetoj Nedelji napominju da kod obitelji s nekoliko zaposlenih, kao i kod pojedinaca s visokim primanjima, godišnji iznos prireza može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna te da će njegovim ukidanjem građanima na godišnjoj razini u nekim slučajevima ostati iznos dovoljan za ljetovanje ili registraciju automobila, u odnosu na one prijavljene u gradovima s visokim prirezima.

Ukinuti porez na potrošnju dosad se plaćao po stopi od tri posto na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada Svete Nedelje, a obveznici su bile pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge.

"Sveta Nedjelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci - povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane", izjavio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi dodao je kako je komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što, kako ocjenjuje, "uistinu nije pošteno", s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.

Sveta Nedelja gospodarski je vrlo dobro razvijen grad, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke. Po indeksu razvijenosti nalazi se u najrazvijenijoj, VIII. skupini, a po neto dobiti poduzetnika na drugom je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na 9. mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Stanovništvo mu se kontinuirano povećava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 00:18