Žestoka reakcija Cerara

"To što je lex Agrokor dio pravne stečevine EU ne znači da on vrijedi i u Sloveniji"

Uvrštenju 'lex Agrokora' na dnevni red Vijeća EU-a za opće poslove u utorak su se suprotstavili samo predstavnici Slovenije
Miro Cerar
 Yves Herman / REUTERS

Odluka Vijeća EU-a kojom je 'lex Agrokor' priznat kao insolvencijski postupak u EU-u ne znači da je taj zakon u Sloveniji važeći, kazao je u četvrtak u Bruxellesu slovenski tehnički premijer Miro Cerar, dodajući da ga je EU samo "tehnički verificirao".

"Takva odluka Vijeća EU-a samo je tehnička verifikacija nekog akta, u Sloveniji taj zakon nije važeći, u Sloveniji je na snazi slovensko zakonodavstvo", kazao je Cerar novinarima na marginama redovnog summita čelnika država članica Europske unije.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskoj značaja za Hrvatsku "ne može biti dijelom našeg pravnog poretka, to je u svojoj odluci naveo i naš Vrhovni sud. Ako netko govori drukčije, onda se ili pretvara da ne razumije europsko pravo ili to pravo doista ne razumije", kazao je Cerar.

Kako navodi Slovenska agencija STA, predsjednik odlazeće slovenske vlade time je vrlo žestoko reagirao na izjavu svog hrvatskog kolege Andreja Plenkovića koji je uvrštenje tog zakona u europsku pravnu stečevinu nazvao i velikim političkim uspjehom Hrvatske.

Uvrštenju 'lex Agrokora' na dnevni red Vijeća EU-a za opće poslove u utorak su se, od svih država članica, suprotstavili samo predstavnici Slovenije.

Cerar je u četvrtak kazao da su to učinili iz "principijelnih razloga", kako "u budućim postupcima netko možda ne bi razumio da Slovenija možda 'lex Agrokor' priznaje kao dio svog unutarnjeg pravnog poretka".

Hrvatski premijer Plenković izjavio je da je odluka Europskog vijeća koja će ovih dana biti objavljena i u službenom listu EU-a značajna i predstavlja politički uspjeh jer je time 'lex Agrokor' postao dijelom pravne stečevine EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2021 03:25