Preslagivanje

Tko nasljeđuje Dalić? Spominju se tri osobe, ali jedan čovjek ima daleko najveće šanse!

Spekulacija da bi Ivan Vrdoljak mogao doći na te dužnosti čini se kao vrlo tanka
Tomislav Ćorić (prvi lijevo u društvu kolegica i kolega iz Vlade te premijera) ima najveće šanse naslijediti Martinu Dalić
 Damjan Tadić / CROPIX

Ostavka Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, imat će posljedice na rad Vlade, na poziciju i autoritet premijera Andreja Plenkovića u Vladi, ali i u HDZ-u, vjerojatno neće imati negativne učinke na proces donošenja nagodbe vjerovnika Agrokora, a istražne radnje DORH-a i u ovom kontekstu su već ionako u punom tijeku.

Što očekuje Vladu

Kada je u pitanju rad Vlade, premijer Plenković sada mora pronaći adekvatnu zamjenu za svoju dosadašnju “desnu ruku” i osobu od najvećeg povjerenja, odnosno za položaj potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i ministra gospodarstva. Nekako se logičnim čini rješenje koje već par dana kola po kuloarima, a koje govori da bi Tomislav Ćorić, ministar energetike i okoliša, mogao preuzeti obje pozicije, a da bi na njegovo mjesto mogao doći trenutni državni tajnik u ministarstvu energetike, Mario Šiljeg.

To bi omogućilo i da se automatski “sjedine” Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo energetike, o čemu je već bilo govora. To bi bila, barem u prvoj fazi, najbezbolnija “tranzicija” nakon ostavke Martine Dalić, mada nepisano pravilo govori da upravo oni čije ime se prvo pojavi na listi kandidata za neko visoko dužnosničko mjesto obično ne zasjednu u tu fotelju. Ipak, treba naglasiti da je Ćorić osoba od povjerenja predsjednika Vlade, za razliku od, druge moguće kandidatkinja za te funkcije, Ivane Maletić, eurozastupnice HDZ-a, koja baš i nije u najboljim odnosima s premijerom.

Spekulacija da bi Ivan Vrdoljak mogao doći na te dužnosti čini se, pak, kao vrlo tanka mogućnost, jer su pozicije potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i ministra energetike u kvoti HDZ-a, i Andrej Plenković ne bi smio, već i zbog situacije u HDZ-u, prepustiti to mjesto mlađem koalicijskom savezniku i pod cijenu novih izbora. Pritom treba voditi računa i da je premijer prošli tjedan kazao kako svi ministri imaju šestomjesečni rok da dokažu uspješno provođenje reformskih procesa u svojim sektorima, inače će dobiti crveni karton.

I to govori kako bi sada za predsjednika Vlade bilo najjednostavnije napraviti rošadu s Ćorićem, pa onda za pola godine eventualno pripremiti veću rekonstrukciju Vlade ako to bude potrebno. Na koncu, jedna od spekulacija koje su se pojavile je bila i ta da bi Martina Dalić mogla otići na mjesto guvernerke Hrvatske narodne banke umjesto Borisa Vujčića, ali ne samo što je ona to izrijekom demantirala prije par dana, nego i predsjednik HDZ-a vjerojatno ne želi stvarati novo krizno žarište takvom eventualnom odlukom Hrvatskog sabora.

'Nije neizgledno da postanem novi ministar gospodarstva'

U zgradu Vlade su oko 17 sati stigli brojni HDZ-ovci, viđeni su ministri Tolušić, Ćorić i Butković, predsjednik Sabora Jandroković, potpredsjednik Sabora Reiner, Bačić... javlja N1.

Ne zna se o kakvom se sastanku radi i traži li se možda na ovom okupljanju u Banskim dvorima nasljednik Martine Dalić.

"Ime novog ministra će iskomunicirati predsjednik Vlade gospodin Plenković", kazao je ministar Tomislav Ćorić. Tvrdi kako nema informaciju o tome hoće li on biti novi ministar gospodarstva s obzirom da je ranije bio ministar rada. "To nije neizgledno. Predsjednik Plenković će imenovati ministra odnosno ministricu gospodarstva, vjerujem da će to biti u narednim danima, sljedeći tjedan", kazao je Ćorić.

Sastanak HDZ-ovaca u Vladi završio je oko 20 sati. Iz Banskih dvora izašli su Gordan Jandroković, Željko Reiner, Branko Bačić i Oleg Butković. Nitko od njih nije želio odgovoriti na pitanja tko će biti novi ministar gospodarstva i o čemu je bilo riječi na sastanku.

Iz Vlade je izašao je i ministar Ćorić. Na pitanje je li novi ministar, rekao je: "ne", te ponovio da će sve reći premijer Plenković.

Cijeli tekst o tome što će se dalje događati s nagodbom za Agrokor i kakva će se odvojati budući događaji u Vladi i Saboru pročitajte u novom broju Jutarnjeg lista:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:25