Plaće dužnosnika

Tko je viceguverner HNB-a koji prima plaću daleko veću nego li premijer ili predsjednica?

Mnogi su ostali iznenađeni što najviša primanja ne dobivaju na Pantovčaku niti na Markovu trg, nego stižu na račune čelnika jedne institucije
Slavko Tešija (lijevo)
 HNB/Cropix

Na e-mail adrese Ureda predsjednice, Vlade, ministarstava na čijem čelu se nalaze potpredsjednici Vlade, Sabora, Ustavnog suda i HNB-a, RTL je poslao upit o neto plaćama dužnosnika koje su isti primili u siječnju.

Mnogi su ostali iznenađeni što najviša primanja ne dobivaju na Pantovčaku niti na Markovu trg, nego stižu na račune čelnika jedne institucije.

Riječ je o Slavku Tešiji, viceguverneru HNB-a kojem je za siječanj isplaćena plaća u iznosu od 44.435,40 kuna. Tešija, dakle, ima veću plaću i od guvernera Borisa Vujčića (41.264 kune) i njegove zamjenice Sandre Švaljek (38.064).

Kako piše na stranicama HNB-a Slavko Tešija rođen je 23. veljače 1954. u Ludbregu. Diplomirao je 1981. na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu, a magistrirao 2006. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i menadžment. Prvo radno iskustvo stječe u Privrednoj banci, a 1983. postaje zaposlenik Hrvatske narodne banke kao viši devizno-monetarni inspektor.

Dužnost direktora Direkcije za deviznu i kreditno-monetarnu inspekciju banaka preuzima 1994., a godinu dana kasnije postaje direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. U Hrvatsku narodnu banku Slavko Tešija vraća se 1996., a od 1998. do 2014. radi kao direktor Direkcije za platni promet s inozemstvom i međunarodne odnose s bankama. Predstavnik Republike Hrvatske u Komisiji za bankarsku tehniku i praksu pri Međunarodnoj trgovačkoj komori (International Chamber of Commerce, ICC), Pariz, postaje 1999. te se na toj funkciji zadržava tri četverogodišnja mandata.

Od 2014. radi u Sektoru podrške poslovanju HNB-a kao glavni savjetnik, a 2017. postaje ovlašteni predstavnik Republike Hrvatske za sukcesiju financijske imovine i obveze bivše SFRJ. Koautor je većeg broja zakona iz područja gospodarstva, a za potrebe državnih institucija davao je, kao ovlašteni stalni sudski vještak za financije, bankarstvo te devizno i vanjskotrgovinsko poslovanje, stručna mišljenja kod sudskih i arbitražnih sporova.

Odlukom Hrvatskog sabora mr. sc. Slavko Tešija imenovan je viceguvernerom Hrvatske narodne banke 18. srpnja 2018.

Viceguverner Tešija koordinira i rukovodi poslovima iz područja Ureda za koordinaciju poslova sukcesije i Ureda za reguliranje deviznog poslovanja, stoji na stranicama HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:39